Ustna vprašanja - prof. dr. Jazbec

Praktični del sem imela na oddelku za neonatologijo pri asist. dr. Fisterjevi, tako da je bil praktični del v resnici bolj teoretičen, ker kaj več kot poslušat srce pri tako majhnih in bolanih nisem mogla. Dr. Fisterjeva je zelo razočarana nad splošnim znanjem propedevtike med študenti medicine in se bo, če bo videla, da ne znate vse po šolsko, tam ustavila in od vas zahtevala zelo natačen splošni in specialni status. Moj novorojenček je bil tahipnoičen, tako da me je spraševala, kaj bi preverila pri tahipnoičnem dojenčku, avskultatorno je bil slišen šum in potem je od mene hotela, da ji poročam kardiološki status, natančno in po vrsti. Od inspekcije, palpacije do avskultacije, koliko stopenj jakosti šumov poznamo, katera stopnja jakosti je pri tem dojenčku (stopenj je 6, brnenje je tipno od 4 naprej) kam se širi, kje je puntum maximum. Moje znanje propedevtike ni ravno najboljše, predvsem kardiološki status mi ni ravno najbolj blizu, zato z mano ni bila preveč zadovoljna, vprašala me je še malce o hemolitični bolezni dojenčka, o znakih dihalne stiske pri novorojenčkih in ker sem to znala precej dobro, se me je usmilila in mi dala 8.

Kar je bilo povsem vseeno, ker sem imela teoretični del izpita pri dr. Jazbecu s hemato-onkološkega oddelka. Če ste imeli tam vaje, se ga boste spomnili, prijazen, zabaven gospod in izpit pri njemu je bil odlična izkušnja. Pri spraševanju mu je važno, da veš tistih nekaj pomembnih lastnosti bolezni in da znaš razmišljat z lastno glavo. Izpit sem imela skupaj še z eno kolegico, najina vprašanja so bila:
- prehrana dojenčka do enega leta (zanimalo ga je, nekaj glavnih razlik med kravjim in materinim mlekom, kot je razmerje kazein sirotka, energijska vrednost, protitelesa)
- razvojni mejniki otroka do enega leta (kolegica mu je povedala motoričen razvoj, se pravi preko kravic past do sedenja in hoje, potem pa še za fino motoriko, vprašal jo je še, če pozna kak primitiven refleks in je opisala Morojevega, vprašal jo je še kaj pomeni, če ne izginejo refleksi in ker je omenila cerebralno paralizo, jo je vprašal to kot naslednje vprašanje)
- cerebralna paraliza (zanimalo ga je predvsem, da je kolegica povedala, da je to možganska okvara, ki je enkratna in ne progresivna, potem ga je pa zanimalo še, če to lahko zdravimo in kako)
- fakomatoze (nevrofibromatoza 1, 2 in Tuberozna skleroza, kake so spremembe na možganih, kake na koži)
- cianotične srčne anomalije (kateri dve in kako zdraviš transpozicijo, kaj je Eisenmengerizacija, kaj spada pod tetralogijo Fallot)
- puberteta (kdaj se začne, kaj je razlika med adolescenco in puberteto, kaj je prvi znak pubertete, spremembe na bradavicah, pozabla sem kako se jim reče, važno da veste, da se pojavijo pri dečkih in deklicah)
- vročinski krči (kolegico je vprašal kdaj se pojavijo, kjeri dve skupini in zakaj je pomembno da vemo a so kompleksni al ne, kako bi v železnikih v zdravstvenem domu ravnala, če bi ji pripeljali otroka v krčih, prvo oskrbimo, da so vse vitalne funkcije ok in ostanejo ok, ne mu rečt, da bi mu dal diazepam kr takoj, ker bo jezen, no ne bo zares jezen, sam bo rekel, da mu vsi to rečejo, pa da je to drugotnega pomena)
Ne vem še kaj je blo zadnje vprašanje od kolegice, ampak vse skupaj je potekalo zelo sproščeno, s komičnimi vložki, na koncu je dal obema odlično oceno, mislim, da več od izpita ne bi mogla pričakovat.
Aja pa učenje po Lissauerju itak. Mislim, da z njim več ali manj zajamete vse, tudi če se vam zdi, da ni dovolj podrobno, za njih je dovolj podrobno, jaz sem si pomagala še s slajdi od specializantov pediatrije za par dodatnih podatkov.
Srečno