Ustna vprašanja - prof. Battelino, doc. Kopač

Praktični – doc. Matjaž Kopač, nefro
Dekle po akutnem nefritičnem sindromu. Prisoten pri jemanju anamneze in pregledu. Vprašal me je še diagnostiko pri pojavu proteinurije in hematurije, razlika med nefrotskim in nefritskim sindromom, diferencialna dg nefritičnega sindroma. Zelo prijazen, tudi zelo lepo oceni (list za ocenjevanje o kognitivnem področju (znanje o problemu), senzorimotoričnem (spretnost pri pregledu) in afektivnem področju (pozornost do matere in otroka)).
Ustni – prof Battelino
Vlečeš listek. Ima ene pet listkov, zelo starih, tako da so vprašanja verjetno že vsa znana (mi je bilo malo žal, da si nisem pogledala njegovih ustnih vprašanj). Hoče slišat predvsem zelo široko razmišljanje o diferencialnih diagnozah, tako da se je fajn malo pripravit v tej smeri (po njegovih vprašanjih).
- Prirojene srčne napake z D-L šantom (operacija npr. tetralogije falot je enkratna, da ne bo kdo ponovil moje napake in citiral iz naše slovenske kirurgije – “da se operacija izvaja v dveh obdobjih, paliativno pri dojenčku, končna poprava pred šolo” – citiram profesorja: “to bi bilo mučenje otroka, delalo se je pred več kot 30. leti in se še jaz komaj spomnim”)
- Bronhopulmonalna displazija
- Direktna hiperbilirubinemija (tudi kakšen redek sindrom s čudnim imenom;))
- Uroinfekt pri otroku (predvsem izključit prirojene napake – VUR… Včasih so bile prirojene napake v velikem odstotku vzrok končne odpovedi ledvic pri otroku, sedaj zelo redko – dobra diagnostika)
- Oživljanje dojenčka (položaj glave, razmerje, z dozami adrenalina…)
V glavnem, profesor je prijazen, ne vem od kje strašenje o slabih ocenah. V zvezku, kamor si zapisuje ocene, so kolegi pred mano dobili same osmice in devetice. Tudi jaz se na ustnem nisem ne vem kako izkazala, deloma tudi posledica hipoglikemije, dolgega čakanja (saj veste, vedno iščemo izgovore;), pa mi je dal 8 (na pisno 8 – 26 točk od 30, praktično 10).
Srečno vsem, ki vas izpit še čaka! Pa brez skrbi:)