Ustna vprašanja - Prof. Paro Panjan Darja


Praktični sem imel pri dr. Kornhauser Cerar v porodnišnici. Opravil sem anamnezo porodnice, nato pa še pregledal njenega otroka. Zdravnica je bila ves čas zraven in pomagala pri pregledu, kar je bilo zelo dobro, saj jaz nisem ravno spreten pri ravnanju z dojenčki. Po pregledu me je še malo izprašala; zahtevala je predvsem osnovne in bistvene podatke o novorojenčku, ki jih mora vedeti vsak zdravnik (kaj so vzroki in posledice velike porodne teže, kdaj ima lahko novorojenček hipoglikemijo in zakaj, kaj pove APGAR, kdaj lahko pride do zlatenice pri novorojenčku in zakaj, obporodne poškodbe – zlom ključnice in brahialni pletež, mongolska modrica, urtike po začetku dojenja...).
Ustni sem imel pri prof. Paro Panjan Darji. Tudi ona je bila zelo prijazna in korektna. Med izpitom me je malo usmerjala in prekinjala, če sem šel preveč v detajle, kar se mi zdi prav, torej zahteva neko splošno znanje.

Vprašanja:

Normalen razvoj otroka (koliko poraste masa po pol leta (x2) in enem letu (x3), kako narašča obseg glavice (do 6. meseca se poveča za 2-3cm, do 12. meseca 4-6cm, nato pa narašča za 0,5 cm na 2 meseca))
Astma
Epilepsija