Pisni, praktični in ustni del (Ren / Batellino)

Pisni del:
oba s kolegom sva imela presenetljivo veliko novih vprašanj, oba približno 7. Nobenega se ne spomnim točno (nekaj o redkejših mišičnih distrofijah, spinalnih distrofijah, encimopatijah) , definitivno pa je bilo izven obsega snovi v stolih.
Na sploh za učenje ODsvetujem stole, so že za časom malce, poleg tega v njih manjka zelo zelo veliko tem. Veliko boljša opcija so zapiski, ki jih je naredil mariborski študent in vsebuje skoraj vse tematike, ki so aktualne na ustnih.

Praktični: Dr Ren
Dobila 3 letnega pacienta, na srečo je bila mama zgovorna. Doktorica je ves čas pregleda sedela v sobi in me opazovala pri delu, včasih me je vmes prekinila s kakšnim podvprašanjem (npr. zakaj me to zanima, kako ocenjujemo nevrološki status, apgar, 5. in 6. bolezen). Svetovala mi je tudi kako izvesti pregled - začneš pri pljučih in srcu, nato trebušček, okončine, ušesa in čisto nazadnje usta). Sledilo je malce debate in vprašanj iz nefrološke tematike (nefrotski in nefritski sindrom, kaj ima pacient, zakaj ima hiperlipidemijo itd.). To je bilo to.

Ustni - Dr. Batellino
Čakala sem ga eno uro. Ima svoja stara klasična vprašanja, tako da me ni vprašal nič novega, pričakuje pa pri posameznih vprašanjih specifične odgovore (npr. odstotki preživetja pri tumorjih otrok, pri oživljanju ne smeš pozabiti na sukcijo, odmerki adrenalina in fiziološke, pri dd kašlja ne smeš pozabiti na tujke), ki znajo biti malce težava. Samo vzdušje na izpitu je bilo, hm, nenavadno. Ko nečesa ne veš, sledi tišina dokler spet kaj ne mukneš... Imela sem tisti občutek, ko sredi poletne noči slišiš čričke :-) Samo vzdušje ni bilo ravo prijetno, a se da preživeti. Glede na količino tišine je bila ocena sploh ne tako slaba, tudi v njegovi beležki prevladuje jo osmice +/- 1 ali 2.