Ustna vprašanja - prof. Popovič

1. Sladkorna bolezen
2. Obstruktivne pljučne bolezni
3. Karcinom materničnega vratu



1. tip 1, 2; kako pride do bolezni, mehanizmi, vpliv na obolelega/posledice (mikro, makro žile, na ledvice, oči, perif. živčevje – nabrekanje zaradi osmoze (vodo pritegne glukoza) je bolj pri CŽS, pri perifernem je okvara živcev bolj posledica okvare žil in prenizkega dotoka)
2. Sem samo na splošno opisala kaj to pomeni in jih naštela, potem sem jo vprašala če eno opišem pa je rekla Katero maste pa najrajš in sem začela o emfizemu – kateri tipi so, mehanizmi in posledice, sem opisala še intersticijskega in ji je bilo všeč :)
3. CIN, karcinom, preventiva



Ko sem zvlekla listek je rekla O, a pri meni da je listek brez vprašanja iz živčevja in se posmejala, tako da sva že sproščeno začeli. Profesorica je bila prijazna, poslušala me je da sem povedala kar vem in mi potem postavila še kakšno podvprašanje.


Sem pa imela pri njej tudi histološki del praktičnega izpita: steatonekroza v trebušni slinavki (ne rečt da vidiš nevtrofilce in/ali limfocite ker jih ne :) Namreč steatonekroza naj bi povzročila presenetljivo malo vnetnega odziva), flegmonozni apendicitis in karcinoid v apendiksu. Da ti dovolj časa da pregledaš vse in napišeš, potem skupaj gledata v mikroskop in te pri vsakem vpraša nekaj stavkov (kaj vidiš, kater organ bi lahko bil pri karcinoidu,…). Preparati niso isti kot na vajah, ampak se jih da lepo prepoznat.