Ustna vprašanja - doc. Brecelj

Po pregledu pacienta, za katerega imaš pribl. 1 uro (moja gospa je imela tisti dan planirano vstavitev TEP levega kolka zaradi artroze, pred leti je imela že op. desnega). Sledi pisni izpit (vlečenje kuvert, v vsaki so 3 vprašanja). Sestra Magda je ful prijazna, tudi kaj namigne :)
Ustni se vrti predvsem okrog statusa oz. pacienta, sledi še kako podvprašanje glede na pisni.

Moj listek:
- Težave otroka s cerebralno paralizo (glej predavanja! poleg spastičnosti oz. motoričnih motenj še ment. zaostalost, težave z govorom,požiranjem, okužbe sečil...Podvprašanje - zakaj takim otrokom operiramo kolk? Ker jih boli in (predvsem) da omogočimo nego (sicer so prisotne kontrakture)).
- Test na nateg femoralisa
- Klinična slika pri popolni rupturi rotatorne manšete (tu me je potem še vprašal, katere mišice jo tvorijo - SITS, pa še dolga glava bicepsa)

Pri poročanju o pacientu mu je všeč sistematičnost in da znaš razložit, zakaj si/bi naredil kakšen test. Pri kolku bodite pozorni na morebitno izvensklepno bolečnost, projiciranje bolečin v koleno/križ (pregledaš tudi to dvoje). Zelo pomemben je test FABER (šiviljski položaj), ker je specifičen za bolečino v kolku. Pri obrabi boli ob gibanju! Ne sprašuje po točnih obsegih gibljivosti (vsaj pri kolku ne). Vprašal me je tudi, na kaj moraš biti pozoren kot družinski zdravnik, ko pride pacient pred predvideno op. k tebi po izvide (zdravila - 1 teden prej ne aspirina, antikoagulacijsko terapijo se iz Marevana prevede na NMH; morebitna prisotnost okužbe (mozolj, praska) na mestu posega!).

Skratka, zelo prijeten izpraševalec, sproščen izpit, lepa ocena :), je pa najbrž precej odvisno od sreče pri izboru listka in od sposobnosti logičnega razmišljanja/povezovanja v stresni situaciji :).

Srečno!