Normalen ORL status

Datoteke:
DatotekaVelikost
Snemi datoteko (status.doc)status.doc15 kB
Otorinolaringološki status

Desno uho

Bradavičnik in tragus sta na pritisk neboleča, prav tako je neboleč poteg za uhelj. Uhelj je primerno oblikovan, koža na njem in v njegovi okolici ni bolezensko spremenjena (opišeš ev. dermatološke spremembe – pigmentna znamenja, razjede, kraste, papule ... – velikost, obliko itd.)

Koža zunanjega sluhovoda je bleda, ob sprednji in spodnji steni je nekaj strjenega ušesnega masla rjavordečkaste barve. Izcedka v zunanjem sluhovodu ni. Bobnič je cel, sivobel, sijajen, v sprednjem spodnjem kvadrantu je trikotni odsev.


Levo uho

Enako, variante: zaradi ukrivljenosti zunanjega sluhovoda in/ali ušesnega masla vidim samo del bobniča, ki je cel, sivobel in sijajen. Trikotnega odseva zaradi ukrivljenosti zunanjega sluhovoda ne vidim (oz. je skrajšan).

Če bolnik v anamnezi navaja motnje sluha oz. ravnotežja, narediš še slušne preiskave (Weber, Rinne) oz. preiskave ravnotežja (nistagmus (ta je na ORL-ju praviloma horizontalno rotatorni), Romberg, hoja miže na mestu), sicer pa NE!


Nos

Koža na nosu in v njegovi okolici ni bolezensko spremenjena, vidna je rahla rinoskolioza v levo. Sluznica nosnih votlin je vlažna, rožnata; v desni nosni votlini je na sprednjem delu nosnega pretina v področju Kieselbachovega pleteža nekaj strjenega sluzastokrvavega izcedka. V levi nosni votlini je na spodnji nosni školjki nekaj sluzi, vidna je rahla deviacija nosnega pretina v levo.Ustna votlina in ustno žrelo

Koža usnic ni bolezensko spremenjena, ustna rdečina je primerno oblikovana. Sluznica ustnega preddvora je vlažna, bledorožnata. (Vidni sta izvodili obeh obušesnih žlez v višini drugega zgornjega kočnika, iz levega se pri pritisku na obušesnico pocedi nekaj sline. – To lahko poveš, ampak te potem lahko začnejo dodatno izpraševati po izvodilih drugih slinavk. Če te torej eksplicitno ne vprašajo, bodi o tem raje tiho.)

Zobovje je deloma kariozno, deloma sanirano, zgoraj nosi bolnik snemno protezo. Jezik je nekoliko belo obložen, normalno gibljiv, sluznica mehkega in trdega neba je brez bolezenskih sprememb. Mehko nebo je ob fonaciji simetrično gibljivo.

Sluznica usnega žrela je vlažna, rožnata, gladka, na zadajšnji steni nekoliko zrnata. Sprednja nebna loka sta rahlo pordela z nekaj razširjenimi žilicami. Nebnici sta enako veliki, rožnati, razbrazdane površine. (Ob kroničnih tonzilitisih preveriš še premakljivost in izcedek ob pritisku.)


Spodnji del žrela in grlo

Najlepša varianta: zaradi močno izraženega žrelnega refleksa laringoskopija in zadajšnja rinoskopija pri bolniku nista bili izvedljivi.

Za ostale nesrečnike: sluznica spodnjega dela žrela in grla je vlažna in bledorožnata. Na korenu jezika ni bolezenskih sprememb, valekuli sta prazni. Glasilki sta slonokoščene barve, bleščeči in normalno gibljivi, stik med njima je popoln. Sluznica v obeh piriformnih sinusih je gladka, čista (varianta: v piriformnih sinusih je nekaj sline). Obe polovici grla sta pri fonaciji enako gibljivi (ta stavek povej le, če bi rad, da te vprašajo rekurens parezo).

Variante – patologija:
1. Na tipičnem mestu leve glasilke je 3 ´ 2 mm velik rdečkast širokobazen polip, ki ovira stik pri fonaciji.
2. Desna polovica grla je zajeta v eksofitičen, z belimi oblogami pokrit tumor.Desna polovica grla je negibljiva, desni piriformni sinus se ne odpira. Leva glasilka ..., levi piriformni sinus ...
3. Na levi ariepiglotisni gubi se prične grčast tumor, ki se spušča v levi piriformni sinus. Leva polovica grla je slabše gibljiva, leva ventrikularna guba je izbočena, delno zakriva levo glasilko. Obe glasilki ...


Nosno žrelo

Sluznica nosnega žrela je vlažna, rožnata, gladka. Vidni sta žrelni ustji ušesnih trobelj, ki ju zgoraj in zadaj obdaja tubarna tonzila primerne velikosti. Na svodu je atrofična žrelnica. Sluznica nosnih školjk in nosnega pretina je gladka, rožnata, vlažna, brez izcedka.

Opozorilo: o nosnem žrelu ne nakladaj preveč, saj je izpraševalcu jasno, da ga nisi bogve kako dobro videl(a). Na splošno velja, da opiši samo tisto, kar vidiš in ne filozofiraj o adenoidnih vegetacijah in podobnem. Za nosno žrelo je dovolj, če poveš: sluznica je rožnata, čista (na svodu je nekaj sluzi – to je praktično vedno).


Vrat

Vrat je simetričen, koža na njem ni bolezensko spremenjena. Podjezična kost je dobro premakljiva (to opiši le pri tumorjih grla, hipofarinksa). V levem submandibularnem področju tipam 1´1,5 cm veliko, gladko, nebolečo, dobro omejeno oteklino, gladke površine, trdoelastične konzistence, ki je premakljiva glede na podlago, okolico in kožo. Koža nad njo ni bolezensko spremenjena. Kontralateralno tipam enako oteklino (to sta podjezični bezgavki, lahko tudi podjezični žlezi slinavki).

Patoloških rezistenc na vratu ne tipam.