Ustna vprašanja - prof. Pirtošek

1. pacient: možganska kap: hemipareza, okvara facialisa, trigeminusa, inkontinenca blata in urina, amnezija, anozognozija...
2. pacient : hemipareza, prizadeta facialis in trigeminus, neglekt sindrom...edemi v možganih

Poročali sva status, ni bilo kakega govora o DD ali zdravljenju...pomembno je, da poročaš sistematično in samozavestno in da poveš to, kar si dejansko preiskal in videl...če npr. ne moreš izvabiti patelarnega refleksa tako tudi poveš...nič bat ;)

Nato sledijo vprašanja...večinoma se ponavljajo...pomembno je, da odgovoriš točno na to kar te vpraša, ker ne zahteva nič več...če ga zanima kakšna podrobnost ti naknadno zastavi vprašanje...tak da se ne preveč zapletat..tudi če se ti hitro pomaga in spremeni temo :D

1.Distonije in Miotonije
Mislim da je dovolj če poveš sam definicijo za vsako in kako ju ločimo...mogoče še kak primer
2. Delitev epilepsij....grobo samo parciarne in generalizirane + kakšen primer...in opis, kako izgleda kompleksna parciarna.....pride do KVALITATIVNIH MOTENJ ZAVESTI in AVTOMATIZMOV
3. EEG...pri katerih diagnozah nam lahko pomaga? Epilepsije in motnje spanja, CJB (kakšen je...neki ostri valovi, piše v Marsdenu)....TUMORJI (značilen izvid...spremenjen signal...verjetno piše v knjigi)
4. CSF (diagnostične metode...pri katerih vseh boleznih in kaj vidimo)...našteješ vse kar veš :D
5. Pomanjkanje vitaminov B kompleksa (Wernicke-Korsakoff...povedat razliko med tema dvema...Korsakoff nastane bolj hitro, akutno, v ospredju je predvsem motnja spomina, zmedenost...periferna nevropatija, DEMENCA...pa subakutna kombinirana degeneracija)...tut ostali vitamini iz kompleksa B...npr.pelagra...mislim da je pomembno predvsem, da veste kaj povzroča pomanjkanje vit B12
6.Centralna pontina mielinoza
7.Mononevropatija multipleks (poznamo še mononevropatije in polinevropatije)
8.Hipertonije (1.spastičnost-fenomen žepnega noža, 2.rigidnost-fenomen svinčene cevi in fenomen zobatega kolesa, 3.PARATONIJA)
9. Delitev distonij (generalizirane in lokalizirane)...tudi primarne, sekundarne....sekundarni blefarospazem najpogosteje nastane zaradi KONJUNKTIVITISA!!)+zdravljenje distonij (L-dopa samo pri tisti dedni obliki, ki je odzivna na L-dopo, antiholinergiki in botulin-ki blokira sproščanje acetilholina, najbolj pa pomaga možganska stimulacija)
10. Nenormalne zenice...tiste ki so napisane v zeleni knjigi (Argyll-Robertsonova pri SB..danes bolj pogosto kot pri sifilisu)
11. Sarkoidoza...kako se lahko kaže?če se kot meningitis je ta na bazi možganov in so zato znakom meningitisa pridruženi znaki okvare možganskih živcev!)
12.EMG (prevodnost med dvema točkama...merimo na mišici!!)
13.Delitev polinevropatij
14.Okvara pri diabetesu (okvara n.3, psym ni prizadet, ker prizadane sredino živca, kjer je žila) pri anevrizmi je prizadet tudi psym, je zenica široka in nereaktivna...anevrizma pritisne na n.3 od zunaj, psym vlakna pa so tik pod ovojnico)