Ustna vprašanja - Prof. Pirtošek

Izpit pri prof. Pirtošku ni lahek, je pa res prijeten. Profesor je umirjen in zelo prijazen. Za izpite si vzame čas, tako da imaš čas premislit in da imaš občutek, da ga res zanima, kaj imaš za povedat in ne da te hoče samo čim hitreje odpravit z neko oceno.

Se je treba pa pošteno naučit. Mogoče ne kakšnih podrobnosti iz zdravljenja, vsekakor pa anatomijo in fiziologijo, pa status in diferencialno diagnostiko za osnovne stvari. Recimo, da ti je jasno, kaj lahko prizadane male možgane, kaj povzroča nehotene zgibke, itd.

Moja pacientka je imela horeo, demenco in še neke blodnje zraven, tako da nisem naredila ravno šolskega statusa (če pacient ne sodeluje, pač ne gre) in me je že malo skrbelo, ampak profesorja je zanimalo predvsem to, da sem spoznala horeo (če je ne bi, bi šla kar takoj domov, se mi zdi). Tudi kasneje sva s kolegom morala pokazati ataktično hojo, skandiran govor, intencisjki tremor. Te stvari je treba pokazat, ne opisat, tko da kar pogledat na youttube in povadit, ko vas nihče ne gleda... :)

Na modelu možganov sem mogla pokazat precentralni girus, angularni girus, broca, wernicke, arkuatni snopič, substanco nigro, kar je smatral kot vstopnico za izpit, tako da brez tega ne boste prišli daleč.

Potem od vprašanj sem imela pa diferencialno diagnozo horee, cerebelarnih znakov pri mladem človeku, diferencialno diagnozo usahlih refleksov na spodnjih okončinah ob plantarnem odzivu v ekstenziji, diferencialno diagnozo trdega vratu, diagnostiko multiple skleroze, Huntingtonovo horeo, Friedreichovo ataxijo, kaj se zgodi z jezikom pri tumorju v levi meduli oblongati, kje je začasni in kje delovni spomin, Hutchingova zenica in kaj pomeni, Hornerjev sindrom in kje je lahko okvara, nevralgijo trigeminusa in kako se zdravi. Več se ne spomnem. Vprašanj res dobiš toliko, da lahko pokazeš svoje (ne)znanje in lahko dobiš lepo oceno, tudi če česa ne znaš.

Na koncu sem še na kolegu pokazala, kaj se pregleda ob sumu na karpalni kanal (kje je izpad senzorike, motorike, Tinnelov znak).

Če se hočete nevrologije znebit kar se da na hitro, vam ne bo všeč, če pa koga nevrologija zanima in se namerava zares naučit, potem pa ne morete imet lepšega izpita.