Ustna vprašanja - prof. Pirtošek

Res super izpit :)Profesor Pirtošek je ful fajn, prijazen, spoštljiv, korekten, pošten.

Najprej dobiš pacienta. Moja bolnica je imela senzorično afazijo, se pravi odpade vsa anamneza in se trudiš po najboljših močeh, da izvedeš čim več statusa. Pri afazijah preveri ponavljanje besed, tekočnost govora, pisanje, branje, poimenovanje predmetov, računanje, agnozijo prstov, poimenovanje pokazanih predmetov, ponavljanje gibov (če slednjega ni, seveda odpade večji del statusa).
Kolegica je imela bolnika s parkinsonizmom.

Anatomijo je treba kar znati. Naju profesor ni spraševal kakšnih eksotičnih struktur, ampak te osnovne stvari moraš pa znati natančno. Giruse recimo. Sledijo vprašanja v smislu: Kje je okvara, če ima bolnik levostransko homonimno hemianopsijo? Kje je žarišče pri nekonvulzivnem statusu (aka kompleksni parcialni napad)? Kje je tumor, če ima bolnik parezo levega ustnega kota? Itd.

Poročanje anamneze in statusa. Anamnezo vedno začni z enim stavkom: priimek, stara X let, levična/desnična,( poklic,) je bila x.y.2012 sprejeta na x oddelek zaradi x. In potem sistematično naprej – družinska anamneza (nevrološke in duševne bolezni), otroške (kar je pomembno), dosedanje bolezni – vse do sem zelo na kratko, in nato opišeš sedanjo bolezen. Ne pozabi na socialni status in razvade.
Status tudi sistematično: možg. živci, zgornji ud, spodnji ud, trup, koordinacija, stoja, hoja, avtonomne funkcije, splošni status.
Kolegica je morala poročati »v enem stavku«.
Sledijo vpršanja iz anamneze/statusa. Pokaži preiskavo zgornjih udov na kolegici (obvezno po sledečm vrstnem redu: INSPEKCIJA, aktivna gibljivost, pasivna gibljivost, tonus, latentna pareza, reflexi, patološki reflexi).

Teorija:
Parkinsonizem (osebna zdravnica je pri bolniku ugotovila parkinsonizem – kaj je najverjetneje našla? 4 znaki!). Kaj je to hipo- in kaj bradikinezija? Pokaži. Kako preveriš 1) hipo/bradikinezijo (stikanje palca s kazalcem, gibi bodo z majhnimi amplitudami/počasni), 2)rigidnost (tonus v zapestju), 3)posturalne motnje (postaviš se za bolnika, ga primeš za ramena in ga potegneš k sebi, bolnik pa se naj poskuša zadržati, da ne pade), 4) tremor (vidiš v mirovanju.
Skupine zdravil za parkinsonovo bolezen. Na kratko kako delujejo.
Razlika med spastičnostjo in rigidnostjo.
Ducnenova miš. distrofija. Pokaži Gowerjev znak.
Horea. Pokaži. Huntingtonova horea. Demence. Kje je okvara (pokaži na modelu), če se bolnik osebnostno spremeni? Lahko AD kako zdravimo? Zakaj s tem? Patološke spremembe pri AD.

Pa še to: Profesor je rekel, da je treba zagotovo znati glavne bolezni in zdravila zanje.

Vso srečo na izpitu!