Ustna vprašanja - prof. Zaletel

Na ustnem izpitu sva bili dve študentki. Dobili sva vsaka svojega pacienta in imeli eno uro časa za anamnezo in status. Profesorja ni zraven. Po opravljenem pregledu sva poročali anamnezo in status. Že po anamnezi je morala druga povedati diferencialno diagnozo (kaj, zakaj, kaj govori v prid in kaj proti vsaki stvari...). En pacient je imel kap v povirju a. cerebri medie, tukaj ni pretirano podrobno spraševal. Druga pacientka je imela vsakodnevne glavobole, ki so se začeli šele pred enim mesecem, nekajkrat ni mogla izgovoriti besed, enkratno kratko mravljinčenje na mezincu in prstancu desne roke. Tukaj je bila diferencialna diagnostika usmerjena predvsem v različne glavobole, za vsakega je hotel vedeti, zakaj je to možno in zakaj ne, kaj bi še pričakovali zraven (poveš vse o glavobolih, ne pozabi omeniti trombozo venskega sinusa :)).

Vprašanja:
Nevralgija trigeminusa (kakšna je bolečina, kaj jo sproži, zdravljenje)
Okvara facialisa (periferna/centralna)
Multipla skleroza
Meningitisi (natančne razlike v likvorju med bakterijskim, virusnim, tuberkuloznim - kje je zmanjšana/zvečana količina glukoze, proteinov, levkocitov, kateri levkociti prevladujejo pri posameznem meningitisu)

Izpit je prijeten, sproščen, izpraševalec prijazen, usmerja pogovor. Pričakujte, da bo vse skupaj trajalo nekaj ur. Srečno!