Pisna vprašanja - prof. Grad

Nevrologija-ustni izpit prof. Grad, 24.12.2010

Prof. Grad je resnicno cudovit, kot vedno :)

S kolegico sva najprej pregledali vsaka svojega pacienta-podrobna anamneza, predvsem pa zelo podroben status (pri cemer naju ni nadziral).
Moj pacient je bil simpaticen gospod srednjih let s sladkorno boleznijio, povišanim KT, povišanimi mašcobami v krvi in posledicno z infarktom v podrocju možganskega debla, nekje na meji med ponsom in medullo oblognato (vkljucujoc peduncle cerebelli, saj so bili prisotni tudi znaki malih možgan)-sam moraš anatomsko lokalizirat CVI glede na klinicno sliko-moj je imel znake okvare malih možgan (intencijski tremor, nekoordiniranost, ataksija nog, rok) s povešenim ustnim kotom, Hornerjevim sindomom (PAZI! Pri Hornerju gre nitje za anhidrozo po ACE, za ostalo pa po ACI=arteria carotis interna) levo. Bodte natancni pri pregledu, opravite cim vec testov in jih nato smiselno obrazložite! Ne pozabit na hojo ena noga pred drugo, Rombergov test, Babinskega,... Pac nevrološka preiskava je zakon! Potem pa debata kakšno bi bilo nadaljnje zdravljenje (statini, dobro uravnavan diabetes, antitrombinsko zdravljenje,...), kakšna je prognoza,...
Kolegica je imela pacienta, ki je imel zelo zanimive znake... V glavnem pri njem je šlo za senzoricno ataksijo pa še par drugih zadev zaradi okvare hrbtenjace (posledica PONAVLJAJOCIH SE TRAVM, saj je gospod bil zelo zagret igralec nogometa... Prof. Grad je povedal, da so v bistvu preseneceni, da gospod še lahko hodi in tudi drugace dobro funkcionira glede na Rtg hrbtenice! ).

Potem sva imeli papirnate paciente;
jaz normotenzivni hidrocefalus (DD, preiskave,...) in ALS (kako do diagnoze-princip izkljucevanja (+kaj bi bil sindrom, pri katerem je na rokah okvara SMN, na nogah pa ZMN-prolaps diska), kaj povedati pacientu, kaj svojcem, DD!!!!),
kolegica Parkinsonovo (ce bi brat od pacienta hotel vedeti, ce lahko cez 5 let tudi on zboli, smo pozorni na znake avtonomnega živcevja-npr. zaprtost in pa MOTNJE VOHA!!!) in nocno apnejo (poklicni voznik tovornjaka-moraš omenit posledice za njegov poklic!).

Dobili sva lepe ocene in tudi izpit je bil resnicno izredno prijetna izkušnja! Pa da to koga ne zavede-vseeno je treba nevro resnicno znat in RAZUMET!!! Pa veliko srece in znanja vsem tudi v bodoce!