Pisna vprašanja (2009-11-03)

Na začetku naj povem, da test sestavlja dr. Rot, kar mislim da precej pove o smiselnosti vprašanj (in psihološkem profilu dotičnega). Zatorej je toliko bolj pomembno, da tisti s prihodnjih rokov zapišete vprašanja, ker si na tak način dodatno pogledaš nekatere stvari, ki si jih sicer ne-bi. Ne preveč računat na ponavljanje vprašanj – pri nas je bilo tako eno samo.

Poleg tega so odgovori na ena vprašanja v Fowlerju, druga v Lindsayu, tako da… Poleg tega je pri vprašanjih, ki se nanašajo en na drugega treba prebrati cel sklop, ker se marsikdaj da sklepati o odgovoru na prvo iz odgovora na drugo vprašanje (glej vprašanji 3 in 4).1. Kater proces najmanj verjetno povzroča več let trajajoče simptome

a) Degenerativni b) dedni c) kongenitalni d) neoplazmaPustimo ob strani vso veličino dvojne negacije… pravilni odgovor je (naj bi bil) d2. Incidenca kapi…200/100.000
3. Koga povprašamo po otroških boleznih:

a) akutna hemiplegija b) srednješolka z akutno vročino in glavobolom c) srednješolka, ki ji v zadnjih mesecih pada koncentracija, ima občasne trzljaje in motnje vidaOK, si rečeš, tule nimamo kaj za spraševat posebej po otroških boleznih, zato pogledaš vprašanje 4, ki se nanj nanaša:4. na katero bolezen pri tem sumimo?

a) SSPE b) jAB c) HB d)?Pravilen odgovor je 3a in 4a; štos je v tem, da samo SSPE odgovarja klinični sliki iz 3 (jaz sem najprej mislil, da gre za mioklonično epilepsijo…). Aja, sprašujemo v bistvu po ošpicah…5. Za kakšen glavobol gre pri tajnici, ki poje 25 tbl Amigrala v enem mesecu… za kronični glavobol zaradi preveč analgetikov. Problem je v tem, da nihče ne ve, kaj je Amigral in koliko tbl na dan je normalno…6. Kaj tajnici svetujemo?... postopno ukinitev analgetikov in uvedbo antidepresivov (tukaj je mamila opcija »Takoj ukinemo analgetik«)7. Kateri tumor kalcificira… Oligodendrogliom (juhuhu, patologija je SPET tu)8. Kateri gliom je najpogostejši… glioblastom9. Kaj ni značilno za glavobol pri tumorju… da glava boli po tem ko vstane (sicer značilnost »puščanja« likvorja – pri tumorju je glavobol hujši v leže)10. Kaj lahko povzroči CVI pri mladostniku?

a) Moya-moya b) fibromuskularna displazija c) dissekcija žile d) vsePravilen odgovor je d; moya-moya je dedna bolezen, pri kateri so nekatere arterije zožene in se kompenzatorno razvijejo kolaterale… ki so tanke, počijo à hemoragična kap11. Podana definicija epileptičnega napada, na voljo so bili štirje odgovori (pravilen seveda epileptični napad in ne epilepsija)12. Adverzna epilepsija (oz. nekaj takega)… v glavnem nihče od nas nikad čuo za ta izraz, bili sta pa dve trditvi s smerjo glave (k oz. stran od epileptogene hemisfere) ter dve z roko (fleksija oz. ekstenzija). Pravilen odgovor je: oči in glava se pomakneta stran od epileptogene hemisfere.13. Povezava z 12 – kateri reženj je prizadet… frontalni (area 8)14. Pri kateri nevropatiji ni okvar AŽS?

a) diabetes b) porfirija c) alkohol d) GBSPravilno je c – tega smo imeli vsi narobe15. Najpogostejši tremor je… esencialni16. Tremor pri Mb Wilson je… plahutajoči17. Izvid likvorja pri GBS je… dvig proteinov in normalno št. celic (povišane celice = verjetno HIV-GBS)18. ALS: kateri simptom se ne pojavi najprej

a) atrofije mišic b) hiperrefleksija c) dizartrija in disfagija d) bulbarna paralizaTu naj bi bil pravilni odgovor d)… go figure LDveh vprašanj se ne spomnimo.