Ustna vprašanja - prof. Kansky (2013-07-06)

Profesor je prišel nekaj po deveti uri v knjižnico ( prvo nadstropje).

Takoj na začetku nam je zabičal, da naj pazimo kaj pišemo pri moderni terapiji poškodb obraza in kakšno je zdravljenje raka ustne votline - če tega ne znamo, je rekel, da gremo lahko kar takoj domov. Sestra nam je razdelila teste, časa smo imeli 30 minut ( realno smo potem dodali se 15 minut).

VPRAŠANJA
1. Moderna diagnostika poškodb obraznih struktur in njihova terapija (rekel je naj napišemo kdaj oziroma za katere zlome uporabimo posameznE metodE in nam rekel, da naj nam niti slucajno ne pade na pamet, da bi pri terapiji pisali o nekih jajcih konzervativne terapije, ki jo uporabljajo samo se v Afriki, da hoče kirurško terapijo - sicer nas bo poslal kar domov.) Pri kirurški terapiji malo poveš o moznostih osteosinteze itd.

2. Epitelijski tumorji žlezel slinavk (naštej jih nekaj, diagnoza, zdravljenje.)

3. Rak ustne votline ( značilnosti, kako postavimo diagnozo, zdravljenje)

4. Heilognatopaletoshize (nekaj osnov o njih, zdravljenje)

5. Zdravljenje poškodbe zob pri otrocih ( glede na različno vrsto zob in obseg poškodbe).

Profesor je potem šel popraviti teste. Po približno 45 minutah je prišel nazaj v knjižnico, kjer smo imeli skupinski zagovor, saj je menil, da moramo vsi slišati stvari, ki bodo stvar debate. Očitno rad vidi, da na testu napišeš čimveč - teste je imel zložene po številu pomanjkljivosti v pisnem testu. Začeli smo z rakom, vsakega je nekaj vprašal. Na začetku kako postaviš diagnozo ( klinično (ne pozabi omeniti smradu), biopsija, ct). Kaj naredimo potem s takim bolnikom? Gledamo razširjenost (uz bezgavke, njihovo tipanje, uz trebuha za zasevke v jetrih in rtg pljuč za zasevke v njih). Pa potem? Načrt zdravljenja - kirurgija (kaj vse odstranimo pri odstranjevanju samega tumorja in potem še slavne radikalne disekcije - kaj točno odstranimo pri vsaki od njih, primerjava števila regij odstranjeni bezgavke pri obeh) in obsevanje (doza). Vprašal je še kaj naredimo, ko je potrebna obojestranska disekcija (na eni naredimo radikalno, na drugi pa modificirano, ker eno veno seveda moramo pustiti) in zakaj pred obsevanjem odstranimo zobe (pri postavitvi diagnoze moramo narediti tudi ortopan) - zaradi pogostega pojava osteoradiomielitisa, ki povzroci velik razpad kosti. Kako vemo ali smo tumor dovolj izrezali? Med operacijo delamo hladni rez!!!! Kdaj lahko po operaciji bolnik vstane (čimprej, lahko že prvi dan, a treba je biti previden zaradi ran, ki nastanejo z odvzemom kostnih grafov na fibuli in medenici). Koliko časa je bolnik v bolnišnici? Odvisno od spremljevalnih bolezni. Kdaj začnemo z obsevanjem? Ko se zacelijo rane, čimprej. Prognoze operiranih v odstotkih!

Nato je prišla sestra in profesorja opozorila na sestanek. Zato smo na hitro šli samo še čez nekaj vprašanj o travmi. Primer: pacient z hematomom ocesa pride na urgenco - kako steče diagnostika? Želi slišati, da vprašaš tudi po morebitni nezavesti in bruhanju poleg mehanizma poškodbe. Preveriš se vse očesne znake (diplopija, bulbomotorika, ...).

In to je bilo to. Pet nas je opravilo, dva pa žal ne. Ne morem reči, da je ravno najboljša opcija. So stvari, ki jih je treba res znaten. Na sploh je bil mogoče malo slabe volje, vmes se je tudi malce razjezil, a tudi veliko povedal in razložil. Srečno!