Ustna vprašanja - prof. Koželj

Prof. Koželj - izpit pri Klinični stomatologiji (11.6.2012)

Pisni: Vprašanja in nekaj izhodišč za odgovarjanje :)
1) Vzroki za oteklino na vratu pri otroku. (bezgavke (vnetne, tumorske), tiroidna cista, abscesi,…)
2) Vzroki halitoze. (Jezik, abscesi, tonzile, sinusi, požiralnik (Zenkerjev divertikel),…)
3) Kako ločimo na jeziku tumorsko ulceracijo od travmatske. (Travmatska mora imeti vzrok (oster, kariozen zob, mostiček, proteza,…). Po odstranitvi vzroka (zobozdravnik takoj) pri travmatski hitro pride do izboljšanja (kontrola čez 3-4 dni)…
4) Fiziološka osnova za ortodontsko zdravljenje. (Remodelacija kosti, ki jo usmerjamo prek stalnega delovanja sile na zob…)
5) Indikacije za odstranitev impaktiranega zoba. (Na ustnem delu sva se usmerila na primer, ko zob ostane v celoti v kosti in pride do folikularne ciste. Ta je lahko vzrok patološkim zlomom…)

Ker sva bila na izpitu le dva so bili tokrat ustni daljši (približno 1,5h). Vendar je izpit potekal bolj v obliki pogovora, kot pa nekega vrtanja za detajli in redkimi boleznimi. Veliko je bilo pogovora o sistemu študija na MF… Sama vprašanja pa so bila v celoti iz pisnega. Precej časa sva porabila pri ortodonstskem zdravljenu (remodelacija kosti, pomembnost tega, da je aparat stalno nameščen…). Pomembno je predvsem neko splošno znanje stomatologije (osnova je spodaj napisana literatura, vendar je bilo veliko vprašanj iz tem, ki tam niso zajete; precej tem iz ORL). Profesorica je prijazna in kljub temu, da ne veš vsega, ceni, da si sposoben s tistim znanjem, ki ga imaš, in logičnim razmišljanjem razumeti problem in se pravilno odločiti. NE na slepo streljat odgovorov – tega ne mara; kar poveš moraš biti sposoben (vsaj delno) utemeljit. Ustni izpit pri njej mi ni bil mučen in se mi niti ni zdel dolg. V tistem času profesorica dejansko zve koliko znanja imaš in kaj si sposoben z njim naredit (kar pa se mi zdi da bi moralo biti osnovno vodilo na vseh izpitih).

V splošnem: če si predelal literaturo in imaš nekaj osnovnega znanja stomatologije in ORL --> dobra izpraševalka; če si se učil/a 3-4 dni pa zelo zelo verjetno pri njej ne bo šlo skoz.

Literatura za izpit:
-Prvih 15 strani izpiskov iz knjige Kansky (12.5.2012) – 1., neprevedeno poglavje knjige --> MS
-Prevod Oralne kirurgije (17.02.12) --> MS
-Zbornik predavanj 36. podiplomskega tečaja kirurgije za zdravnike splošne medicine Ljubljana 2000 (sklop Maksilofacialna kirurgija) --> mislim da so kopije v ONKO – notri so odgovori na veliko večino starih vprašanj pri drugih izpraševalcih, ki se jih ne najde v izpiskih iz skripte
+/- trije ppt-ji na MS
+/- Netter Atlas :)