Dnevnik ambulantnih vaj

Datoteke:
DatotekaVelikost
Snemi datoteko (AMBULANTNI DNEVNIK VAJ IZ KIRURGIJE.docx)AMBULANTNI DNEVNIK VAJ IZ KIRURGIJE.docx13 kB

AMBULANTNI DNEVNIK VAJ IZ KIRURGIJE

------, študentka 6. letnika SM

Vaje na Kliničnem oddelku za nevrokirurgijo, UKC LJ

Stalni mentor:----------------

16.2.2015 Operativna tehnika- Učili smo se šivanja in zavezovanje vozlov  na penastih podlogah.

17.2.2015 Mavčenje-   Po informacijah o postopku in tehnikah mavčenja smo po skupinah vadili mavčenje, v naši skupini smo kolegu namestili dokomolčni mavec.

19.3.2015 Kirurške infekcije, prvi in kontrolni pregledi-  Videla sem stanja po amputacijah (leva podkolenska, obojestranska podkolenska), tri razjede na levi goleni, iz katerih se je cedilo, zamašene lojnice v levi podpazduhi (rekurentno stanje) ki bodo operirane v lokalni anesteziji,  glutealni absces, napoten na operacijo v splošni anesteziji, lipom na levi goleni, predviden za operacijo vlokalni anesteziji , gospo z razjedo na levem podplatu, ki je prišla na prevez.

20.3.2015 V operacijski dvorani kirurških infekcij- Videla sem operacijo lipoma desno supraingvinalno, izrez matriksa na tretjem prstu leve roke, pred tem še dajanje Oberstovega bloka, nato pa še excizijo otiščanca na nogi.

23.9.3.2015 Ambulanta za abdominalno kirurgijo in dežurstvo- Tu sem videla večinoma ženskein dekleta po bariatrični operaciji, ki so prišle na kontrolo, nekaj jih je prišlo na posvet pred operacijo. Zdravnica je skupini žensk razložila poseg, priprave na poseg, katero dokumentacijo morajo zbrati, ter nato odgovorila še na njihova vprašanja ter pomisleke.

24.3.2015 Urološka ambulanta- Videla sem par cistografij, bolnike s povečano prostato, dve pacientki z bolečinami ledveno zaradi kamnov, kontrole zaradi ledvičnih kamnov.

24.3. Ambulanta za plastično kirurgijo in opekline-  Videla sem več stanj po ekscizijah kožnih tvorb ko so pacienti prišli na kontrole (bazaliomi, maligni melanomi), več pacientov po abdominoplastiki (prišli so na kontrolo in odstranit šive), ˝trigger finger˝ 3. prsta desne roke (zdravnik je apliciral kortikosteroid v sklep), več prevez večjih opeklin stegen in goleni, kontrole po operacijah karpalnih kanalov in odstranitev šivov, kontrolo po operaciji varic in odstranitev šivov, demarkacijo Wolfovih vodov na testisih, kontrolo po operaciji dekubitusa trohantra levo, stanje po operaciji ektropija zg. veke desno, stanje po op. podbradka..

26.3.2015 Ambulanta za srce in ožilje- Videla sem paciente ki so prišli na kontrolo po vstavitvi pacemakerja in jim je zdravnik sprogramiral njegovo delovanje, kontrole in določevanje INR.

27.3.2015 Anesteziologija- Bila sem prisotna pri treh onkoloških operacijah, kjer sem opazovala in sodelovala pri delu anesteziologinje- uvajala sem venski kateter, intubirala, predihavala, nadzorovala vitalne funkcije, sodelovala pri zbujanju in premestitvi pacienta.

30.3.2015 Proktologija- Videla sem več kroničnih anorektalnih razpok, kjer je zdravnica predpisala pacientom dilatativne čepe, kontrolne obiske.  Videla sem dve ligaturi notranjih hemeroidov. Opravila sem tudi rektalni pregled. Videla sem rektoskopijo pri pacientki z bolečimi iztrebljanji in problemom zaprtja, zdravnica ji je vstavila svečko. Videla sem pacientko na kontroli zaradi analne fisure in z notranjih prolapsom, kontrolo po notranji ligaturi levo in ponovno napravljenim podvezovanjem. Skupaj s prof. Košorokom in mojo mentorico smo pogledali pacientko z notranjim prolapsom in nenavadnimi spremembami, napotili so jo na rektopeksijo.  Videla sem tudi pacieta, ki je prišel na kontrolo pred odstanitvijo kožnih izrastkov in dveh suspektnih kondilomov.

31.3.2015 Travma urgenca B in dežurstvo- Prišel je pacient z zlomom podlahtnice desne roke. Dva starejša pacienta sta prišla zaradi padca-na dvorišču, po stopnicah bloka.  Deklica po padcu z rolarji.  Videla sem gospo z izpahom gležnja. Mentor mi je sproti kazal in razlagal RTG posnetke.

1.4.2015 Laboratorij-  Jemala sem vensko kri, nekaj je bilo nosečnic, kjer sem vadila jemanje zkrvi z več zaporednimi epruvetami.

1.4.2015 Travma kontrole –Videla sem  stanje po popolni rupturi tetive supraspinatusa, 2 leti po poškodbi. 5-letnega dečka, ki je prišel na kontrolo zaradi titanijevih žičk v podlahti, dobil je datum odstranitve. Videla sem 60-letnega gospoda z zlomom zg. dela nadlahtnice, kontrolo 6m po operaciji. Neopredeljen izpadh rame desno. Stanje po operaciji pred 14 dnevi, zlom tuberkla leve rame. Zopet zlom zg. dela nadlahtnice. Poškodba desne rame, napotitev na RTG. Rekurentni izpah leve rame dečka, mladega športega plezalca. Par primerov stanja po operaciji rame, ki so prišli zaradi bolečin, mentor je odredil RTG slikanje. Stanje po levostranski AC sindezmolizi, stanje po operaciji rupture rotatorne mašete- mentor je v subakromialni prostor vbrizgal blokado.

2.4.2015 Travma operacijska in dežurstvo- Videla sem zašitje razpočne rane na glavi, vreznine na roki,  odstranitev ateroma na roki in punkcijo kolena.Videla sem oskrbo hematoma pod nohtom na nogi.