Kronična rana

Datoteke:
DatotekaVelikost
Snemi datoteko (kronicna_rana_[ms].doc)kronicna_rana_[ms].doc80 kB
Obvezna literatura za vse ki imate izpit pri prof. Smrke!
(Word)

----
Povzetek
Kronična rana je rana, ki se ne zaceli v šestih tednih, vendar je normalnega celjenja sposobna. Večino kroničnih ran lahko razdelimo v tri podskupine: razjede zaradi pritiska, arterijske in venske razjede in diabetične razjede.
Normalno celjenje rane poteka v štirih fazah. Hemostaza in vnetna faza celjenja se začneta takoj po poškodbi. Po dveh do štirih dneh se začne proliferativna faza, po 6-10 dneh pa faza diferenciacije in zorenja, med katero teče tudi epitelizacija. Ishemija in okužba rane sta glavna razloga za motnjo normalnega celjenja, posredno na normalno celjenje vplivajo tudi sladkorna bolezen, obsevanje, debelost, pomanjkanje esencialnih snovi, motnje imunskega sistema, ateroskleroza, poškodbe, opekline idr. bolezni ter nekatera zdravila.
Cilji zdravljenja kronične rane so: čimprejšnji povratek v domače okolje, čimboljše celjenje rane in čimvišji nivo kakovosti življenja. Za dosego ciljev je tako potreben multidisciplinaren in celostni pristop k zdravljenju, ki obsega ustrezno primarno oskrbo rane in njenih zapletov, zdravljenje pridruženih bolezni, ustrezno nego in toaleto rane ter lajšanje bolečin.