Ustna vprašanja - prof. Pleskovic

Izpit traja pribl. 1,5h, je prijazen in ti pomaga s podvprašanji. Zadovoljen je, če logično razmisljaš. Ne zameri, če kakšne podrobnosti ne ves.

Nastudiraj:

-pacientka: npr: družinska adenomatozna polipoza (celotna anamneza, status, rektalni pregled!, dif.dg, diagnostika, terapija, kaj narediti s sorodniki) Pri pacientu noce slisati diagnoze, ampak te sprasuje kaj narediti. Ko mu reces npr: krvna slika, te vprasa zakaj in katere preiskave, potem ti pa pove vrednosti. Ti pa moras vedeti ali so vrednosti patoloske in kako bi to patologijo razlozil. Pa ne pafija. Mirno in brez panike prenese ce kej falis.

-kdaj se op. asimptomatske žolčne kamne (diabetiki, porcelanasti žolčnik), najnevarnejši zaplet (poškodba žolčnih vodov)

-invaginacija (katera starost, vzroki, kateri del črevesa, simptomi, zdravljenje)

-indikacije za splenektomijo, zapleti po op. vranice (tu hoče slišat tud za
subfrenični absces)

-kako bi prepoznal zlom kolka brez preiskav, načini zdravljenja

-hematotoraks (vzroki - najpogostejši je poškodba prsne stene, zlasti reber, celoten postopek pri bolniku -dg, zdravljenje)

-flegmona in nekrotizirajoci fasciitis.

Se mi zdi, da abdominalno krg sprašuje podrobno, še posebej zaplete operacij, ostala področja pa bolj glavne stvari.

Ali pa vprasa:

Ulcerozni kolitis (Dg, Th, izvidi, slike...)
Plučni rak
Kirurška terapija debelosti
Panaricij
Razlika med operativnim in konzervativnim zdravljenjem zlomov
Rak debelega erevesa in danke

Preberi si abdomen, toraks, traumo (kaj je to tipičen zlom radiusa) in splošno krg. (panaricij). Med sprasevanjem tudi on veliko govori, ti pa le kimas in se strinjas.