Ustna vprašanja - prof. Smrkolj III

Vprašanja prof. Smrkolj III
Tu je samo praktičen in teoretičen dodatek k prejšnjima dvema opisoma, ki sta zelo uporabna.

V šivalnici si vzameš rokavice, razkužiš roke (paziš, da si jih dobro osušiš-vtreš alkohol), nato si jih natakneš (paziš, da abduciraš palec pri oblačenju leve rokavice..)..potem pa začneš z delom.
Kirurgija roke: sindrom karpalnega kanala (pride ženska, ki pravi da ji padajo stvari iz rok, včasih ji pade skodelica pred pultom na tla; diferencialna diagnoza: multipla skleroza, s kakšnimi preiskavami bi ločil ti dve bolezni),
Moški, dolgoletni revmatik, doma ima kaktuse, pride v ambulanto z otečenim (cel prst je otečen) in zelo bolečim sredincem, ki je v flektiranem položaju. Diferencialna diagnoza (panaricij, vnetje sklepa, vnetje tetivne ovojnice..), kako klinično ločiš te tri in zdravljenje.
Torakalna: Moški, star 30 let, kašlja, ima vročino, nato se stanje pomiri, vendar še vedno nekoliko kašlja, občasno ima vročino. Kaj narediš. Rtg p/c, kjer vidiš okroglo lezijo, bolj na periferiji, z nivojem tekočine. Kaj je to (absces, empiem, tuberkulom....cista...). Kako zdraviš (izpljunek na atb preiskavo, daš atb), vendar se mu stanje ne izboljša, kaj sedaj (drenaža), po dveh drenažah je stanje še vedno isto (narediš zarezo na mestu, kjer si prej dreniral)....
Kakšno lastnost imajo pljuča, npr. v primerjavi z jetri, da jih ne oz. zelo redko šivamo (vsebujejo elastiko).. Tako...upam da bo kaj prav prišlo.