Ustna vprašanja - prof. Smrkolj II

Datoteke:
DatotekaVelikost
Snemi datoteko (izpit_pri_prof.smrkolju_ii.doc)izpit_pri_prof.smrkolju_ii.doc37 kB
Izpit pri prof. Smrkolju II


Črt je že poslal temeljne informacije o izpitu pri prof. Smrkolju na Medeno Srce. Večinoma je tam vse napisano, to je samo par dodatnih informacij.

1. PRAKTIČNI
Ponavadi te res pošlje v malo operacijsko, kjer moraš oskrbet kakšno rano ali spunktirat koleno. Sestre so večinoma tam zelo prijazne in ti skušajo čimbolj pomagat. Ne pozabi sneti prstanov!!!! Če jih pozabiš in sam tega ne opaziš , te lahko z veliko verjetnostjo že kar takoj pošlje domov. Torej brez prstanov. Obersta lahko daš tako, kot ga dajajo vsi. Ni potrebno delat vseh tistih zadevc, ki so opisane v Smrkoljevi knjigici. Res je, da moraš predvsem pazit na sterilnost!!! Sama tehnika oskrbe, šivanja ni tako pomembna.
Lahko pa se zgodi, da pa ti da pacienta kar na travmi. Meni se je zgodila punkcija kolekcije v predelu kolka. Malce zoprno je to, ker tega ne pričakuješ in imajo malo drugačen način priprave na punkcijo kot si se naučil v mali operacijski, a ni nič hudega. Najprej pogledaš svojega pacienta , potipaš mesto največje fluktuacije. Sestra ti odpre sterilni zavoj in pripravi rokavice , brizgalke in igle na pult. Ti si sterilno natakneš rokavice. ( Še prej odstrani prstane in si razkuži roke!!!) Nato vzameš iz površine sterilnega zavoja = neke vrste osnovni kirurški komplet, prijemalko za čiščenje in vseh 5 tamponov. Te primeš v pest , sestra pa ti jih polije kar z alkoholom. Nato lepo umiješ oz. razkužiš področje , kjer boš punktiral. Odložiš prijemalko na skrajni konec sterilne površine. V kompletu sta tokrat le dve kompresi, ena brez in ena z razporkom. Z njima omejiš mesto punkcije. Nato ti sestra odpre malo brizgalko, ti jo sterilno vzameš, poda ti še iglo za aspiracijo anestetika. Ko napolniš brizgo, pustiš to iglo kar v ampuli, sestra ti poda tanjšo iglo. Anesteziraš kanal punkcije. Nato dobiš večjo brizgo, natakneš iglo za punkcijo in začneš punktirat na mestu, kjer si anesteziral. Ves čas aspiriraš. Pazi, da se z rokavicami česa nesterilnega ne dotakneš. Če se, ni problema, samo zamenjaj rokavice. Ko spunktiraš vse ( ponavadi ti nekje na tej stopnji priskoči na pomoč Srkolj in spunktira še morebiten ostanek tekočine) samo odstraniš iglo in mesto punkcije pokriješ z zložencem. To je to!

2. USTNI
Na katedri se začne še ustni izpit. On ima pred sabo vso tvojo dokumentacijo. Vse ocene iz kolokvijev, seminar, analizo izpita, mnenje mentorja, kolokvij pred operacijsko… Tu zna komu kaj zatežit glede kolokvijev… Men je malo težil, ker pač ocene niso bile ravno dobre , v stilu vse se enkrat plača… Drugače pa večinoma ostali ne navajajo takšnih prijemov… Pač… Potem pa te začne spraševat. Kot je že Črt omenil, te vpraša najslabše pisana področja iz izpita. Ampak vedno sprašuje bolj praktično. Da ti primer in ti moraš iz tega sklepat, kaj je s pacientom in kaj bi z njim naredil. Večinoma to ne bi bil problem, če ne bi imel Smrkolj par svojih teorij o teh stvareh.
Dodatno si malo preberi o šoku, primerjevo med posemeznimi vrstami šoka, poglej v interni AMI. Drugače je prijazen, a včasih ne moreš čisto pogruntat, kaj hoče od tebe. Načeloma je tvoja ocena odvisna predvsem od tega, kako si ga impresioniral na praktičnem ali pa kako se on odloči, pogosto neodvisno od tvojega dejanskega znanja. Res se splača zavrniti oceno, naslednjič skoraj sigurno dobiš boljšo oceno, ne glede na to ali dejansko znaš več.

Tole so njegova najpogostejša vprašanja, ki sem jih uspela zbrati:

ANTISEPSA , ASEPSA To je njegovo poglavje, kar pomeni , da se ga je treba čimbolj natančno naučit. Mene je vprašal , kaj je plinska sterilizacija, primer enega plina, ki se uporablja za to in kaj s tem steriliziraš ( To je sterilizacija s toksičnimi snovmi, plini, npr. etilenokstid, steriliziraš lahko katetre).
OKUŽBE MEHKIH TKIV ugriz psa na obrazu otroka , kaj narediš ( kirurško oskrbiš, ne šivaš!!! antitetanična zaščita, širokospektralni antibiotik, ki glede na mesto mora prehajat HEbariero, pošlješ v antirabično ambulanto)
CELJENJE TKIV Katere faze so podaljšane pri starostniku ( vnetna in proliferativna)
KIRURŠKI PRAKTIKUM
Katere niti so resorbilne, neresorbilne, raztegljive Katero nit bi uporabil za zašitje kite in kateri šiv ( neresorbilno, neraztegljivo in matress šiv=tapetniški šiv) Kako bi zašil rano na obrazu otroka ( tekoči intradermalni šiv z Ethilonom ali Prolenom) Lahko ti reče, da mu narišeš kako zgleda kakšen šiv. Katero rezilo skalpela bi uporabil pri ablaciji nohta ( 15 ) Kaj pa če bi hotel kakšno bolj natančno incizijo, bolj kot v obliki punkcije ( 10, 11)
NEVROKIRURGIJA SAH, tumorji zadajšnje kotanje, poškodbe glave,subdurali, epiduralni hematom, pač take bolj akutne, poškodbene stvari Vprašal je npr. dobi pacient udarec v glavo, kaj narediš ( pregledaš stanje poškodovanca, če ne diha poskrbiš za dihalno pot, kisik , po potrebi intubiraš. narediš Rtg glave in vratu ter CT glave) Na Ct je viden 0.5cm velik hematom, kaj zdaj ( Če gre za epiduralni hematom, takoj kirurško oskrbiš, če pa je subduralni, pa zdraviš le simptomatsko z zniževanjem ICP… preberi si v knjigi) PAFI možganskega edema , poškodba glave, katere preiskave moraš narediti, kdo kontrolira paciente na oddelku ( to delajo sestre, ker zdravniki nimajo časa, vsako uro merijo tlak, pulz, dihanje, zenice )
VRAT Kaj narediš, če ima pacient maligno punkcijo ščitnice ( odstraniš ščitnico in histološko pregledaš vzorec) Kaj, če pravi pacient po operaciji, da je zahripan ( verjetno smo pri operaciji poškodovali n.laryngeus recc.) Katere so še komplikacije po operaciji ščitnice ( hipokalcemija) Kaj če je vrednost Ca 1,1mmol/l ( to je hipokalcemija, verjetno smo pri operaciji poškodovali oz. odstranili tudi obščitnice, damo Ca in vit.d) Hipokalcemija, hiperkalcemija – vzroki, laboratorijske vrednosti Ca…
TORAKALNA KIRURGIJA poškodbe v tem predelu, Boerhaavejev sindrom, pnevmotoraks –tipi, znaki, simptomi
KARDIOKIRURGIJA AMI – EKG, encimi, anamneza, kako postavimo diagnozo, katere preiskave naredimo, kako zdravimo, do kdaj še delamo PTCA ( odvisno od cost-benifita in od ekonomskega statusa države, v SLO še do 6 ur oz. 90min po začetku simptomov oz. 60 min po sprejemu v bolnišnico) To si preberi iz interne ! Disekcija aorte, abd. anevrizma, kateri je najpogostejši zaplet 5 let po operaciji abd. anevrizme ( ruptura na mestu stika proteze z naravno žilno steno, in sicer ruptura v retro ali intraperitonealni prostor- to je v črevo, nastane aortoenterična fistula ) Pljučna embolija- pacient po op. toži o bolečinah v prsnem košu in dispneji, kaj zdaj, diagnostika, zdravljenje, popuščanje desnega srca…, Paradoksalna trombembolija ( ko je izvor embolusov v venskem sisitemu, a se tokrat ne ustavijo v pljučah, ampak zaradi odprtega foramna ovale letijo v arterijski sistem)
ABDOMINALNA KIRURGIJA akutni abdomen, žolčni kamni, šok pri akutnem pankreatitisu ( zelo rad sprašuje šoke!!! zlasti primerjavo med njimi), primer, nekoga zaštihajo v trebuh, trebuh mehak, neboleč, kaj narediš ( kirurško oskrbiš, daš antibiotike, kontroliraš) nato pacient toži o difuzni bolečini v trebuhu, trebuh palpatorno boleč, pulz 90/min, HT normalen ( pogledaš vnetne parametre , tu sedaj ugotavljaš namreč, ali gre za peritonitis, ponavadi narediš Rtg na boku, da vidiš, če je pršlo do perforacije, a v tem primeru ne bi nič videl , ker je zrak z vbodom že v trebuhu ) vnetni parametri so povišani ( razvil se je peritonitis zaradi perforacije, narediš laparotomijo in oskrbiš poškodovano črevo)
UROLOGIJA perirenalni absces, Adenokarcinom ledvic, Connov sindrom, Odpoved suprarenalke, poškodbe penisa ( izpah, zlom), torzija testisa
OPEKLINE vse, zlasi ukrepanje pri opeklinah, nadomeščanje tekočin, Parklandska formula, potem te rad zmede npr. Ker je pacient v alkalozi , mu daš Ringerjev laktat, ki je kislina ( ne!!! pacient je v acidozi, daš Ringerjev laktat, ki ima višji pH kot fiziološka) Katere faze oskrbe opekline ne smeš narediti v vojnih razmerah ( tangecialne ekscizije, ker je pomanjkanje krvi)
PLASTIKA,
KIRURGIJA ROKE Prosti presadki, režnji, Mallet finger, Trigger finger, Dupuytrenova kontraktura, Sindrom karpalnega kanala, Maligni melanom
TRAVMATOLOGIJA to se čim bolje nauči, rad vpraša Fractura radio loco tipico, primerjalno z zlomom čolnička
IZREDNIE RAZMERE to je že spet njegovo poglavje, nauči se čim bolj

Pa veliko sreče na izpitu !