Ustna vprašanja - prof. Smrkolj

IZPIT – SMRKOLJ

Ob 9:00 ga poiščeš na travmatologiji, poslal te bo na urgenco v malo operacijsko. Tam dobiš pacienta, baje da ti tam izberejo enega lahkega. V šivalnico prihajajo predvsem razpočne in vrezne rane, tu un tam kakšna punkcija kolena…

Razkuži si roke (razkuižilo je na par mestih). Rano si najprej oglej – brez dotikanja, potem daš, če je na srednji ali distalni falangi prsta, Obersta, pred tem razkužiš vbodni mesti s priloženimi zloženčki. Potem, oziroma če je rana na drugem mestu, greš po rokavice – tu začneš pazit na sterilnost. Z mize vzameš tampone, sestra jih prepoji s fiziološko ali detergentom, kar ti da je prav!, nato očistiš okolico rane – pazi, da se ne onesteriliš. Nastaviš komprese in nato daš anestezijo v robove, če nisi dal prej Obersta. Primeš škarje in razmakneš z njimi robove rane, da si jo ogledaš, če je potrebno speri s fiziološko, ekscidiraj robove (tu ti lahko reče, da ni potrebno), zašij z navadnim šivom. Pazi, da ti Smrkolj ne poda česa nesterilno! Če se onesteriliš, povej in zamenjaj rokavice – no problem.

Potem ti reče, da greš na katedro, kjer sledi teorija.
Vpraša te tri najslabše pisana področja (obvezno), lahko še kaj drugega
Fractura radii loco tipico – tipi, znaki, kam se premakne odlomek, kako reponiraš, kakšen mavec, kdaj rtg kontrola, zakaj se ne celi (slaba imobilizacija, starostniki), kaj narediš (plošča), po čem se razlikuje od zloma čolnička (mesto bolečnosti), razlika v mavčenju (namesto radius mavca naviculare)
Opekline: zakaj nadomeščamo tekočine (opeklinski šok), kaj damo (Ringerjev laktat proti acidozi, koloide po prvem dnevu, prvi dan bi šlo vse ven), koliko (parklandska formula), čemu je podoben opeklinski šok (septičnemu, ker imaš eksudat in šoku pri ak. pankreatitisu), čemu je podoben anafilaktični šok (nevrogenemu (ne spinalnemu!!!)), kako zdraviš npr globoko opeklino cele noge (nekrektomija, prekriješ s Tierschevimi presadki (na odvzemnem mestu pustiš adnekse, iz katerih epitelizira nazaj, lahko ponavljaš v nedogled), česa ne narediš pri vojni opeklini (nekrektomije in transplantatov, ker je hudo pomanjkanje krvi za transfuzijo)
Primer: EKG, encimi, anamneza = AMI, karere preiskave, zdravljenje
Katere faze celjenja tkiv so podaljšane pri starostniku (vnetna, proliferativna)
Boerhaavejev sindrom
Connov sindrom
Dupuytrenova kontraktura
Trigger finger
Mallet finger
Primer: Moški, 50 let gre delat transverzalo, nosi 30 kg nahrbtnik, ko pride domov žena opazi, da mu lopatica štrli ven. Kaj je to Scapula lata, gre za poškodbo n. thoracicus longus, m serratus mislim da posterior.
Šivanje: šiv tetive – neresorbilna nit, neraztegljiva, matress šiv; šiv rane na obrazu otroka – ethilon, intradermalni, primeri resorbilnih, neresorbilnih niti, raztegljivih niti.
Vgrizna rana (pasja) na obrazu, med očesom in nosom, pac. Je prišel dan kasneje, okolica je že pordela. Kaj Ekscizija, revizija, ne šivaš, antitetanična zaščita, v antirabični dispanzer, glede na mesto mora širokospektralni antibiotik prehajati HE bariero.
Okužbe mehkih tkiv
Tumorji zadajšnje kotanje
Disekcija aorte
Na splošno ima rad travmo, vojno in sterilizacijo
Ali pa kaj drugega, kar iz glave. Oceno zavrneš brez panike.