Ustni izpit - doc. Frangež

Mislim, da sva bila pri doc. Frangežu s kolegom na tem roku prva vprašana, ker je vrjetno komaj letos začel s spraševanjem.

Izpit je trajal 45 min. Pacienta nisem dobil. Spraševanje poteka v njegovem kabinetu na polikliniki. Dr. Frangež je stomatolog in travmatolog, subspecializiran za področje gležnja in stopala. Predvsem se ukvarja s posledicami diabetesa na stopalo. Iz tega je vlekel tudi večino svojih vprašanj.

Dobiš list s svojim imenom, na katerem so že napisana vprašanja. Moja so bila:

- zlomi proksimalnega dela stegnenice (definicija, etiologija, klinična slika, diagnoza, terapija):

>blo je precej podrobno, vključno z delitvami po Pipkinu, Gardenu in Pavelsu, tko da si kar dobro pogleje, kar piše v knjigi. To je zanj osnova in najlažje vprašanje, ki ga znajo še dentalci!

- diabetično stopalo (definicija, etiologija, kl. slika, diag., th.):

> tukaj je bilo veliko govora o Charcotovem stopalu- dal mi je klinični primer o 50-letnem gospodu z znanim diabetesom s pordelim, bolečim in oteklim gležnjem, ki pride k vam na urgenco. Poveš diferencialko (šen, celulitis, sept. artritis, putika, venska tromboza, zvin, zlom, charcot). Kaj boš opravil od preiskav, da izključiš ostale? Terapija- nek neklasičen gips se izdela + razbremenjevanje, potem operacija.

- Akutni abdomen - dovolj je,  kar piše v knjigi. Vprašanje je napeljal še na ileus - le delitve.

Na koncu ti razloži, zakaj te je ocenil kot te je, kar se mi je zdelo precej korektno od njega. Izpit ni bil tako strašen, kot se mi je zdelo, da bo.

Iz tega kar mi je povedal priporočam tudi, da si podrobno pogledate še poškodbe gležnja in stopala.

Želim vam veliko sreče!