Ustni izpit - prof. Omejc

Izpit pri prof. Omejcu je prijetna izkušnja, prične se ob 8.30, ko dobiš pacienta. Nato čakaš, da konča z operacijami in ostalimi posegi, da se prične zagovor - jaz sem pričela odgovarjati ob 13h. Potrpežljivost je božja mast! J Sicer je profesor prijazen, lepo vodi diskusijo, vmes veliko pove iz svoje prakse. Vmes tudi lista zbirko vprašanj in tudi prebere kakšno zanimivo nevrokirurško ali kardiovaskularno vprašanje – bolj za hec, potem izbere bolj ''normalne'' teme za pogovor. Nič se bat!

Pacientka z umbilikalno hernijo in znaki ileusa (bruhanje, zaprtje, meteorizem)

Pogovor o pacientki, o preiskavah, ki bi jih naredil. Zakaj še ni bila operirana? Ker je bila ob sprejemu kila reponirana tako, da ni več to urgenca. Malo o zdravljenju – plastika Mayo, brezšivna nenapetostna hernioplastika (baje, da ne, ker se mrežice skrčijo in lahko ''potujejo'' po abdomnu, zato se mrežice raje pričvrsti), klasični poseg vs. Laparoskopski.

Laparoskopija – da ni primerna za vse posege in niti ne za vse paciente. V abdomen se napihne 4 L CO2, kar dvigne tlak in stisne V. Cavo – posledice tega. Zrak v abdomnu kroži, torej lahko pride do iatrogenega razsoja malignih celic, če so prisotne. Motnje ventilacije zaradi dvignjene prepone. Kirurg nima taktilne percepcije – predvsem pomembno pri operaciji manjših tumorjih – te je treba zato označiti s ''tušem (Omejc: kot tetovaža)''. Hand assisted laparoskopija se niti ne dela, ker je potrebno narediti velik rez za velike kirurgove roke. :D Pa malo o tem, da incizije niso nujno majhne, če je treba naredit npr. resekcijo.

Crohnova bolezen – indikacije za kirurgijo, strikturoplastika in resekcija kolona. Malo o tem, da je treba biti varčen s črevesjem, ker so pogosto potrebne ponovne operacije. Resekcijo se dela do makroskopsko neprizadete sluznice, brez varnostnega roba. In ključno je sodelovanje gastroenterologa in kirurga, da pravi čas pride pacient do kirurga, ne prepozno, ko je treba izrezat tudi ''zdravo'' črevo, ki je sekundarno prizadeto zaradi striktur.

Zdravljenje malignega melanoma. Varnostni rob 2-5mm in nato reekscizija brazgotine, če je histologija pozitivna. Takrat varnostni rob po Breslowu. Poleg klasičnega MM želi, da omenite še amelanotični maligni melanom.

Zlomi gležnja. Sva se pogovarjala o klasifikaciji po Webru, zakaj je pomembna.

Fimoza, parafimoza. Prirojena/pridobljena, zdravljenje...

Peyronijeva bolezen, kaj je, kako zgleda, da je (pogosta) pri brezdomcih. Da vodi v bolečo podaljšano erekcijo, da zaradi nje lahko pride do kritične ishemije penisa.

Anevrizma abdominalne aorte, na splošno, kdaj operiramo, kako operiramo, kakšen je tipičen pacient pri katerem se pojavi. Ruptura – intra/retroperitonealna, da retroperitonealna lahko povzroči mikcijske motnje – zakaj? Ker hematom stisne živce. Malo o endovaskularni anevrizmorafiji in klasičnem pristopu – do kam je treba dat graft – v obliki črke Y da pokrije še iliaci. Zakaj? Ker ob rupturi AAA pride zraven še do disekcije. Procenti preživetja. Kaj je psevdoanevrizma?