Ustni izpit - doc. Tomaž Smrkolj

Ustni izpit je prijetna izkušnja. Najprej dobiš pacienta, časa za anamnezo in status ne omejuje. Dovolj je usmerjen pregled, ker tudi na ustnem nato ne zahteva nebistvenih informacij.
Imel sem pacientko z akutno hematurijo in sva se zato najprej malo pogovarjala o tem, kaj jo lahko povzroča (okužba, poškodba, rak), nato pa je prešel na vprašanja:

Rak mehurja (etiologija, klinična slika, diagnostika, zdravljenje)

Rak ledvic (glavni vrsti - adenokarcinom vs urotelni; kdaj bi pomislil, da je rak, najden v mehurju zaseval iz ledvic: kadar ga najdemo v področju ostiuma uretrov, diagnostika, katere slikovne preiskave, klinična slika)

Tumorji jeter (maligni in benigni, hepatocelični karcinom: klinična slika, etiologija, zdravljenje, tumorski marker hepatocel. Ca je alfa fetoprotein!)

Možganski absces (etiologija, klinična slika, zdravljenje)

Glasgow coma scale (kaj je, kaj ocenjujemo, kaj pomenijo seštevki)

Opekline - prva pomoč (odstraniti nevarnost, ABC, oceniti opekline: globina, površina (pravilo 9 %); kako ukrepati (hlajenje, izpiranje), kaj storiti s poškodovancem, ki ima opeklino na hrbtu: oviti ga v srebrno folijo, če se da sterilno)

Tumorji testisa (germinativni in negerminativni, kateri so tumorski markerji, zakaj jih moramo vzeti že pred orhidektomijo (da spremljamo trend markerja), kam zasevajo najprej (med aorto in v. renalis), kaj pomenijo zasevki v ingvinalnih bezgavkah (bolezen napredovala), kakšna je prognoza pri zasevkih (po kemoterapiji zelo dobra), pri tumorjih testisov ne delamo biopsije!)

Poškodbe vranice (deceleracijske in udarnine, klinična slika, zdravljenje)

Diabetično stopalo (kaj je, kdaj nastane, kako ukrepamo)

Kirurške okužbe (kaj storiti z abscesi)

 

Pri temah urologije želi vedeti nekoliko več podrobnosti, pri drugih temah je hitro zadovoljen z osnovami, le pri tumorjih drugih organov (jeter npr.) želi vedeti nekoliko več (zlasti, kaj so možnosti zdravljenja).