Ustni izpit - prof. Bošnjak

1. Makroadenom hipofize (pacient, poročala sem anamnezo v glavnem, pa povedala, zakaj sem ga kej vprašala, vprašal me je, zakaj ponavadi ni likvoreje po taki operaciji (zato, ker je tam diafragma sellae), pa zakaj je pri tem pacientu bila - sem mogla pacientov tumor narisat in mi je on pojasnu v bistvu (ker je bil tumor take oblike, da se je poškodovala ta diafragma in ni bilo več pregrade za likvor). Pa še kaj bi vprašala nevrokirurga, če bi bla endokrinolog v zvezi z diabetes insipidusom po operaciji - sva pol debatirala o hipotalamusu pa hipofizi, v glavnem je hotel slišati za pituitary stalk syndrome).

Kaj drugega bi še lahko bilo pr tem pacientu glede na anamnezo (imel je samo izpad vida na desnem očesu, v temporalnem delu vidnega polja) - anevrizma + katere žile.

2. Nujna stanja v nevrokrg za naštet (ker me je vprašal kje sem bila na vajah in sem jih imela pri njih - ampak tole je res hotel samo da naštejem, me je ustavil, če sm hotela kej več govorit).

Kdaj kličejo nevrokirurge pri cvi (to sm si sama kriva, ker sm omenla cvi med nujnimi stanji, pa je vprašal kdaj je to stanje nevrokirurško - hipertenzivne krvavitve v zadnji kotanji, baje da se ful lepo popravijo, če jih dost hitro dobijo - je bolj on meni razložil kot js njemu).

3. Kaj je nujno stanje pri hrbtenjači - konus pa kavda ekvina; razlike, pa zakaj je konus hujši (pa na hitro kake motnje so pri konusu, kakšen je mehur - avtonomen ali atoničen).

4. Karpalni kanal, s katero radikulopatijo bi lahko zamešala (C6) in kaj je v bistvu razlika. Kako plastiki operirajo karpalni kanal.

5. Če poznam kake klasifikacije zlomov kolka - sem naštela kr od stegnenice, katerih sem se spomnila - Pipkin, Garden, Pauwels; naj si eno zberem pa malo več povem (sem povedala, da je Garden za vrat stegnenice in da so 4 stopnje glede na premike glavice, in to je bilo dost).

 

Moja izkušnja je na sploh sicer lepa, če le ne bi rabla tolk čakat (ob 8:15 sva bila zmenjena, sm dobila okoli pol 9 pacienta in njegov popis (in navodilo, naj potem najdem nekoga, ki mi bo odprl MR v impaxu), potem sem pa čakala do 15:45, ker je bil na dveh operacijah vmes). Dokaj naporno, ker se ti na koncu več nič ne da :D

Je pa profesor prijazen in ti pomaga, če česa ne veš, pa dobila sem vtis, da je boljše, da nekaj pač odgovoriš, tudi če nisi čisto zihr in tudi če ni prav (enkrat mi je sam rekel, da lahko povem vse, kar se mi zdi, da bi lahko bilo, pa bova vidla - če ni prav, ti pol še on razloži, zakaj ne). Vmes se je parkrat pošalil, pa rad ti on kej pojasni, če vidi, da te zanima. 

Na koncu sem bila presenečena nad oceno, ampak mi je sam rekel, da mu je pomembno, da vidi, da znam razmišljat, tko da tudi če se vmes zaštrikaš, je zadovoljen, da si vsaj nekaj probal in ti pol pomaga z razmislekom do pravega odgovora.