Ustni izpit in vaje v SB CE - dr. Veselko

Dr. Veselko ustni:

Zelo prijazen, točen. Super izpraševalec. Sploh ne pogleda rezultata pisnega izpita. Priporočam učenje po zbirki ustnih vprašanj, tudi dodatno iz knjige. Vpraša iz te zbirke vprašanj (ki jo je objavila katedra za kirurgijo) iz vsakega dela po eno vprašanje. Torej si vprašan celo snov, zato se moreš vse naučit, nisi vprašan samo travmo.

Moja vprašanja:

1) Krvavitev v abdomen (DD, KS, zdravljenje, politravma, kako na terenu ukrepaš)

2) Paronychia (kako zgleda, kako zdravimo, sm mu opisala cel postopek iz septike, na koncu take rane pustimo odprte, ne šivamo!)

3) Punkcija mehurja (cel postopek kako zgleda)

4) Pretres možganov

Ne spomnim se žal vseh vprašanj…

Zelo priporočam vaje v SB CE. Zelo veliko sem se tam naučila, tudi šivala sem večkrat, medtem ko nekateri kolegi, ki so vaje opravljali v LJ, niso niti šivalnika v rokah držali. Priporočam aktivno udeležbo na vajah, poveš če želiš šivat, če želiš asistirat, če želiš v ambulanto in potem te tja razpišejo oz. se sam zmeniš in greš tja, kar te zanima. V SB CE tut 1 teden delaš vaje v septiki (mala operacijska) in se zelo veliko naučiš: priprava operativnega polja, umivanje, čiščenje ran, anestezija prsta po Oberstu, šivanje ran, cepljenje proti tetanusu, delna ali popolna ablacija nohta,...