Ustna vprašanja - prof. Omejc

Izpit se je začel ob 8.30 na 4a oddelku. Pacientka je bila sprejeta preko urgence zaradi hudih bolečin v trebuhu, predvsem spodnji levi kvadrant (so trajale že tri dni, lahko je šla v službo, bruhala ni, krvi na blatu ni bilo) Pacientka je vse povedala (od lab preiskav, slikovne diagnostike, kaj je z njo, kaj bo naprej). Imela je divertikulitis (perforiran in krit z omentom, Hynchei 2). Vse lahko lepo preverjte še na temperaturcu in popisu. 
 
Potem sva nadaljevala ob 12.00, po opravljenem op programu. 
 
1. Vprašanje je bilo v zvezi s pacientko in njenim divertikulitisom. Skratka vse od dd divertikulitisa, kako si sledijo preiskave (lab, uz (edem stene črevesa, absces,...) rtg (dd urolitiaza, ileus), ct (če uz ne da odgovora) laparoskopski pregled trebuha, klasične krg metode ).  
Kaj v lab:
- vnetni parametri: crp, prokalcitonin, levkociti
- hemogram, za anemijo
- elektroliti
- hepatogram, bilirubin, amilaza, lipaza češ da ne, ker je pacientka ni imela klinične slike za pankreatitis, holecistitis, hepatitis... 
 
Potem kako ukrepaš v njenem primeru? Hotel je slišat atb: geramicin, klindamicin, metronidazol (+analgetiki, tekočinsko zdr., ureditev elektrolitskega disbalansa).
 
Potem pa klasifikacijo Hinchey za zdravljenje zapletov divertikulitisa (če boste brali članek, ki sta ga napisala z Norčičem o tem, tam klasifikacija ni taka kot jo je želel slišat!!! tako da si to drugje poglejte)
 
Se pravi v njenem primeru atb terapija. Če bi bil absces pa dodatno CT ali UZ vodena perkutana drenaža (če ne gre tako pa laparoskopsko vodena, če še to ne gre klasične krg z resekcijami). 
 
Dodatno pri resekcijah NE delaš primarne anastomoze (čeprav v članku piše, da lahko). Ampak narediš Hartmannovo resekcijo. 
 
Kje nastanejo divertikli? Kjer vasa recta penetrira v mišice in naredi steno manj rezistentno na pritisk. (Vpliv prehrane, sigmoidno sasto črevo, bolezni vezivnega tkiva, ga ni zanimalo)
 
Kateri so zapleti diveriklov? Krvavitev (po navadi samoomejujoča, če je obilna je iz cekuma), absces, perforacina, stenoza (obstrukcija baje ne!). 
 
2.Anevrizme abdominalne aorte 
- pri Marfanovcih je postavitev stenta skoraj nemogoča
- zdaviš če je večja od 5cm in je simptomatska ali večja od 6cm asim. 
- vstaviš stente... 
 
 
3. Ledvični kamni
Osnovno, predvsem klinična slika in zdravljenje. 
Koralne kamne zdraviš z znotrajledvičnim drobljenjem. 
4. Paronihija (rtg dist. falange, če je vnetje zelo razširjeno, ker lahko pride do destrukcije tega dela)
 
5. Pertrohanterni zlomi 
- kake poznamu? 
- so bolj ugodni od zloma vratu? Da, ker ni težav s prekrvavitvijo, ker ni potrebna vstavitev proteze
- uporabiš dinamični kolčni vijak
 
6. Transplantacija jeter 
Osnove, indikacije, zapleti. 
Po transplantaciji zaradi malignomov je zaradi imunosupresivnega zdr. ponovitev pogostejša. 
 
7.Kaj narediš po tem, ko ledvica odpove? Pustiš jo na mestu.
Kaj je zaplet tega? Še vedno izloča hormone in s tem sekundarno hipertenzijo. 
 
Možno, da bi me vprašal še kaj, če naju ne bi vrgli iz seminarja zaradi vaj. Izpit je trajal 1 uro. 
 
Ocene pisnega dela ne pogleda. Izpit je v obliki pogovora, zelo klinično in praktično usmerjen, tako da priporočam tak način učenja. 
 
Kar se tiče abdominalne krg, kot dopolnitev učbenika priporočam zbirke krg. simpozijev, predvsem temo žolči rak, rak ekstrahepatalnih vodov. Dodatno pobrskajte po njegovih člankih (cobiss, gastroenterolog). Priporočam, da berete članke, kjer ne naveden kot prvi avtor, članka o Divertikulitisu (Norčič, Omejc) ne priporočam (razlogi so napisani zgoraj).