Ustni izpit - prof. Ahčan

Čakala sem uro in pol, je imel prej sestanke, ustni pa poteka v njegovem kabinetu, haljo sem imela samo v torbi seboj za vsak slučaj.

1. Motorist se nekje na avtocesti zaleti v zaščitno ograjo. Kaj pričakuješ na terenu, kako ravnaš če si prvi tam (kot laik), kako če si prvi z rešilcem, kako če ga sprejmeš kasneje na urgenci. Nič posebnega, ABC pristop - čelade ne odstranjuješ, če je dihanje okej, če pa moraš sprositi dihalno pot in ga oživaljati, pa jo. Vedno pomisliš še na pridružene notranje poškodbe, zlome medenice… No, ta motorist je imel srečo, in jo je odnesel samo z odprtim zlomom goleni. Na terenu narediš esmarch, če krvavi (narediš ga prox na stegnu, čeprav bi bilo manj noge v ishemiji, če bi ga naredil tik nad kolenom, a tam bi preveč poškodoval živce). V bolnišnici ponoviš ABCpristop, priklopiš na ekg, meriš tlak… pristop k politravmatiziranemu. RTG goleni in sosednja sklepa, potem pa operacijsko zdravljenje odprtega zloma goleni.

2. 16letna smučarka, izpah kolena, ga naravnajo in pripeljejo v bolnišnico, noga ni čisto bleda, ampak bolj kot druga, kaj bi lahko bilo? Zaradi prehodne kompresije arterije ob izpahu lahko nastane tromboza, ampak ni popolne okluzije, tudi zaradi kolateralnega obtoka (povrhnje kožne žile se razširijo), kako preverim - UZ dopler. 

3. Karcinom prostate, kako zdravimo napredovanega: hormonsko zdravljenje, obsevanje metastaz okostja, tukaj še zdravljenje patoloških zlomov (osteosinteza je daljša kot pri navadnih, metastaze močno krvavijo..)

4. Akutni abdomen in kako se kaže pri otroku, kaj ga lahko povzorči, podrobneje invaginacija črevesja, klinična slika (neutolažljiv jok, trebušni krči), kaj je vzrok (lahko nič posebnega, kakšna prehrana, lahko po cepljenju…)

Vse skupaj traja 15-20 minut, ne vrta v podrobnosti… čisto prejeten ustni :) 

Pogleda pa tudi oceno NMP iz 1. in 3. letnika, in to vpliva na končno oceno.