Ustna vprašanja 16/17 (zbirka) 1. sklop

Datoteke:
DatotekaVelikost
Snemi datoteko (USTNIIZPITIkirurgija20162017.docx)Ustni izpiti kirurgija december 2016 24 kB

Izkušnje iz ustnih izpitov. 

 

USTNI IZPITI kirurgija 2016/2017 1. sklop

Prof. Veselko:
Izpit poteka v njegovem kabinetu na stari travmi, prvo nadstropje, oddelek E čisto na koncu hodnika. Pacienta nisem dobil. Na začetku malo pogleda dokumentacijo, seminar, vpraša, kje si bil na vajah. Vprašanja so bila poškodbe ramenskega sklepa - poveš vse, kar veš, izpahi (Bankartova lezija, Hill-Sachsova lezija, kako potem pride do ponovnih izpahov - ob zunanji rotaciji, ker se Hill-Sachsova lezija zatakne za sprednji rob labruma in se izpahne naprej), zlomi humerusa, ključnice, akromioklavikularna sindezmoliza, sternoklavikularna sindezmoliza, poškodbe rotatorne manšete. Potem podrobneje o zlomih humerusa, razdelitev na dvo-, tri- in štiridelne, zdravljenje (predvsem endoproteze, razlika med delno in reverzno, obe sem moral narisati, neke podrobnosti o tem, kje je ob abdukciji središče vrtenja pri kateri in da pri reverzni lahko abdukcijo delamo samo z deltoidom, ker je rotatorna manšeta poškodovana; da se reverzna uporablja samo pri poškodbah rotatorne manšete). Krvavitev iz spodnjih prebavil - spet govoriš, kar veš, kje je meja med zgornjimi in spodnjimi prebavili, kako izgleda melena, diferencialna diagnoza, par podvprašanj o diagnostiki - gastroskopija, rektoskopija, kapsulna endoskopija, angiografija, scintigrafija z označenimi eritrociti. Kaj bi naredil ob sumu na raka - kolonoskopija, biopsija, potem CT/MR za staging. Tubularni režnji - tu sem vedel samo, da se vedno manj uporabljajo, ampak je rekel, da so še uporabni npr. pri prenosu tkiva s prsta na prst ali z goleni na golen in pa v krajih, kjer nimajo možnosti mikrokirurgije. Tako da je pri tem vprašanju govoril bolj on. Kakšne režnje potrebuješ za dlan ali podplat? Čim bolje oživčene (vezane), ker je na nogah sicer nevarnost poškodb, razjed, okužb, na dlaneh pa predvsem opeklin. Vse skupaj je trajalo okoli pol ure. Sicer je profesor prijazen, pravi, da ga zanima, kako razmišljaš, in ne, če veš neke podrobnosti, ker “se jih boš že naučil, če jih boš potreboval, če ne, jih boš pa tako ali tako pozabil”.
Ne prevec dobra izkušnja. O travmi ne duha ne sluha, za izpit bi bilo vseeno, če si sploh ne bi prebrala tega celotnega poglavja.bilo ni enega vprašanja o kakršni koli kosti, mišici, ničesar. Na koncu ustnega izpita je bil najin pogovor v smislu, ja..saj vem da travmo znate… pa vas zato nisem tega vprašal. Vprašanja: poškodbe sečil (btw:pri sečilih lansko leto smo imeli super predavanje na to temo, kako se ga ne spomnite?), vse, delitev, loceno: ledvice (perkiapsularni hematomi in podobno) secevod secnica, mehur.. kaj točno je hotel, ne vem, nisva prišla skupaj, iatrogene poskodbe, poskodbe z endoskopskimi preiskavami, tope poskodbe od zunaj, ekstraperitonealni in intraperitonelani razpok mehurja,...hoče še.. Drugo vprašanje je bilo o pljučnem raku, vrste, zdravljenje, kaj bi povedali pacientu, ki pride k vam z diagnozo drobnoceličnega raka, to da je odločanje o vrsti zdravljenja multidisciplinarno in konziliarno (vprasanje je postavil res čudno, da nisi vedel kaj hoče), in vse kar je možno o klinični sliki, kam zaseva, kaksni so simptomi zasevkov, kakšno je končno zdravljenje (paliativno, spet nisi vedel kaj točno hoče slišat). Tretje vprašanje je bila torakalna drenaža, mesta, natančen opis postopka kako bi to sedaj naredila: razkuziš, očistis, pokriješ sterilno polje, zarezeš vzporedno z rebri, na zg strani rebra, s peanom, prstom prekines tkiva, dren vstavis s pomocjo trde palčke ki je v drenu in se ji rece neki na m.. to je ista palcka kot jo daš v tubus pri intubaciji. Da so cevke velike priblizno 1 cm, da jih delimo po neki klasifikaciji na K (nimam pojma kaksni). Nobene misli o tem, da podrobnosti pa ni treba znat, bolj v smislu: kirurgija je strašno pomembna stvar, važno je vse, kar začnite še enkrt brat knjigo, ker je vaše znanje zelo slabo (čeprav poves kar piše v knjigi), daleč od enega lepega končnega vtisa, ocena izpustitvi travme iz vprašanj primerna. Se strinjam s tem da zahteva mnogo več kot piše v Smrkoljevi knjigi!
Tudi moja izkušnja je bila slaba. Vprašanja so bila: poškodbe ramenskega sklepa (tu recimo, me je spraševal o sklepu med lopatico in rebri, kaj so sklepna telesa, kakšen sklep je to -drsni itd.. Potem kaj je problem pri totalni endoprotezi: pričvrstitev mišic rotatorne manšete, tudi če reponirajo tuberkle pride velikokrat do aseptične nekroze in propadejo) krvavitev iz prebavil, tu nič posebnega, akutna zapora sečil, (nimam pojma, kaj sem zgrešila ampak ni bil zadovoljen) in triaža. Tu je hotel slišati klasifikacijo s petimi stopnjami (v knjigi so 4), pa tudi s tem, kar piše v knjigi ni bil zadovoljen, spet nimam pojma kaj je hotel. Zelo je natančen in sprašuje velike podrobnosti, ki daleč presegajo Smrkoljevo kirurgijo, nisem dobila občutka, da ceni logično sklepanje ampak samo golo znanje. Pa srečno!

Prof Ahčan:

Prof. Komadina:

prof . Cimerman:

Prof Snoj:
stara vprašanja+ kile + odprti zlomi

Prof Tomažič:
Izpit je potekal popoldne. Ob 16.30 sem dobila pacienta. Narediš celotno anamnezo in status (pred začetkom, sem ga vprašala, kje! naj naredim rektalca. Pa je rekel, da ni potrebe zaradi druge patologije). Potem sem šla v Op 44 (laparoskopska, samo gledala sem, nič me ni spraševal). Potem sva nadaljevala v njegovem kabinetu (4.nadstropje). Poročala sem anamnezo in status in razložila patologijo (rak želodca). Vprašal me je diagnostiko (kaj bi naredil kot družinsko zdravnik in kam bi ga poslal), zdravljenje, paliativa. Potem sva se še vrtela okrog želodca: prehrana (naučite se te glavne 3 arterije z vsemi vejami in anastomozami), razložila sem še vensko in limfno drenažo. Budd-Chiari (to se je mal hecal, da vidi, do kod sega študentovo znanje :D). Potem kdaj bi izmerili povišano amilazo in lipazo (razložiš encima in iz kje vse se izločata, povišano pri pankreatitisih, poškodbah, tumorjih… dopolnil me je še z embolom a.mesenterice sup.). Mogoče še kaj, pa se ne spomnim. Sva pa končala precej hitro, ker je ime neke transplantacije dalje. Povzetek: sproščeno vzdušje, prijazen in nasmejan profesor, ne gre v eksotiko, hoče bistvo. Dobra izbira ;)
Najprej dobis pacienta. Naredis anamnezo in status. Ko koncas mu vse porocas (kakor si se ucil na propedevtiki). Potem ga zanima, katere preiskave bi naredil? Kaj bi naredil za zamejitev bolezni? (Moj pacient je imel karcinom sigme; poleg rtg pc hoce slisati, se tumorske markerje in katere). Potem me je vprasal prekrvavitev debelega crevesa. Nadaljevala sva - defekt atrijskega septuma (znaki, diagnostika, kirurske tehnike, ali je treba vedno operirati, ali je to zahteven poseg). Koartrakcija aorte (spet vse-znaki, diagnostika, operacija). Potem pa katere zaplete ERCP zdravijo kirursko (endoskopsko neustavljiva krvavitev, perforacija in vcasih pankreatitis). Za konec pseudocista pankreasa (spet hoce vse; kam vse lahko naredis drenazo). 
Mene je s temi kardioloskimi vprasanji malo zmedel, ker tega res nisem pricakovala. Ampak na koncu vredu ocena, se odloci glede na obcutek in ne uposteva pisnega (tudi ne pogleda kaj si narobe resil na pisnem). Brez skrbi! Vso sreco vsem, ki vas kirurgija se caka! :)

Doc. Kaličnik


Prof Geršak
Izpit pri profesorju poteka kot je napisano na medenem srcu v zadnjih letih - naj vas ne zmede, da je leta nazaj spraseval vec in drugace. Vprasa 3 vprasanja, poslusa in na koncu rece hvala. Vse skupaj traja 20-30 minut odvisno koliko poveste. Prakticnega izpita ni. Med vprasanjem te lahko tudi prekine in ze da drugo vprasanje. Podvprasanj ne postavlja in tudi globina snovi ni pretirana. Obvezno si poglejte zbirko njegovih vprasanj na medenem srcu, ker smo vsi zadnje case dobili vprasanja iz tega. Moja vprasanja: ca pljuc, poskodba gleznja, ledvicni kamni. Profesor je zelo prijeten zato kar pogumno in srecno! :)
Kot že velikokrat omenjeno, izpit je kratek, brez pacienta in ne pretirano poglobljen. Moja vprašanja: Zlomi kolka, poškodbe medianusa pa sva prišla od tu na strelne poškodbe (razlika med strelno rano in kirurško rano, kako pri kirurški preprečiš okužbo (in od tu sva prišla še na antibiotično profilaxo). Sicer nestandardna vprašanja, ampak ne zahteva globine. Prijeten izpraševalec, srečno! :)
Kot že tolikokrat rečeno, je res prijazen. Sicer me je vprašal “nova” vprašanja: Poškodbe kolena (govoriš o tistem kar hočeš in znaš), bolezni karotidne arterije (podrobneje vprašal o aterosklerozi), in žolčni kamni. Izpit je trajal 10 minut. Srečno!:)

Prof. Prestor

Prof. Kmetec:
Najprej pacient 10-15 min. Urološki in rektalni pregled. Ne skbeti, če nikoli niste pregledali moda, penis in niste naredili rektalnega pregleda.Nii neka znanost... Ledvične kamne (zakaj daš NSAID), sindrom karpalnega kanala, hidroadenitis (deodorante!), ileus ( najbolj pogosto visok: bezuarji, nizek:tumorji) diabetična nevropatija, varice, primarni hiperparatiroidizem, poškodbe prepone (ostre, tope - zračni blazini pri prometni, dihalna stiska jih ogroža), bolezni anogenitalne predela (ko sem jih naštela 12, se je nasmejal, da je še ena - vnetje pilonidalnega sinusa, ampak to bolj kot zanimivost ker je višje), spontani možganski hematom (malo iz živlenja, poškodbe, anevrizme, hipertenzija Vprašal me je pri kateri skupini moramo bit pozorni - nosečnice. Druga skupina na katero smo še posebej pozorni so ženske po porodu. Valda je to sam povedal.),varice. Ful lep izpit. Najprej ti poveš kar znaš, potem te vpraša ampak res iišče osnove. Vse skupaj eno uro. Imel je sprinatane stvari iz katerih je bral. Nisem se mogla spomniti imena Phalenov test in je on povedal. Potem je rekel: ah jaz tudi ne znam, tle berem. Ful simpatičen stric :) Srečno pa brez skrbi.
Šok (vrste, zdravljenje, klinična slika, podrobneje o spinalnem šoku), gangrene (vrste, pri katerih bolnikih, kako nastane, malo pafi, ne pozabit plinske gangrene), torakalne drenaže (vrste, katero uporabimo kdaj in naštet kdaj jih moramo dat, pri poškodbah, izlivih, operacijah…), ledvični kamni (vrste, zdravljenje, klinicna slika, dieta brez mesa,...), zlomi kolka (klasifikacije za glavico, vrat, pertrohanterne, subtrohanterne,...), akutni abdomen pri ženskah (bolj ginekološki vzroki, pa piosalpinks je hotel slišat...kao gnojna okužba jajcevoda), stenoza notranje karotide (klinična slika, diagnostika, kdaj operiramo, vzroki za nastanek, amaurosis fugax,...), rak mehurja (to je imel pacient, diagnostika, zdravljenje), zasevki v jetrih (od kje, kdaj in kako se kažejo), vnetja v črevesju (chron, ulcerozni, divertikulitis,...). Profesor je prijazen in korekten izpraševalec, daje lepe ocene in dokaj hitro si konec z ustnim. Brez skrbi:)

Prof Sok:
Najbolj prikupen profesor, kar jih boste kdaj srečali. Najprej pacient 20-30 minut, zraven dobiš kartoteko. Poročaš usmerjeno anamnezo in status, nato se skupaj pogovorita o vseh diagnostičnih metodah in zdravljenju bolezni, ki jo ima pacient. Sledijo teoretična vprašanja. V knjigi za kirurgijo ima označena določena poglavja, ki jih naključno zbere Klinični primer - pacientka: karcinom gastroezofagealnega prehod Primarni možganski tumorji (brez podvprašanj - precej zmedeno, vazno je bilo da prepoznaš splošno klinično sliko, diagnostiko, okvirno zdravljenje). Ledvični kamni (želel je izvedeti med drugim kakšna je normalna diureza v ml/ = nekje od 30 do 80 ml/h in pa da je zapora sečevoda s kamnom urgenca, sicer pa nasplošno vse - se splača bit sistematičen: etiologija - klinična slika- diagnostika - zdravljenje) Psevdoartroza in celjenje kosti (kako se celi kost, vrste psevdoartroz, zelo NEpodrobno) Ocenjuje zelo nestrogo, ceni razmišljanje, pogovor je sproščen. Na trenutke nastopi malo neprijetna tišina, podvprašanja bolj težko postavlja, zraven bere knjigo; razen pač iz svojega področja - torakalne kirurgije. Skratka ves strah je odveč :).

Prof Bošnjak:
Profesor je zelo prijazen. Prvo dobiš pacienta z vso dokumentacijo, jst sm mela gospo z meningeomom. Poročaš anamnezo in status in pol ti postavi še par vprašanj okoli CT in MR slik. Ostala vprašanja so bila pa kubitalni kanal, subarahnoidna krvavitev, nariši willisov krog, neki o anevrizmah in lestivah po Huntu in Hessu.
Prijazen profesor, najprej sem dobila pacienta z neopredeljeno lezijo v srednjem cerebelarnem pedunklu. Na razpolago maš vso dokumentacijo, potem pa poročaš anamnezo in status pa mal se pogovoriš o operaciji, kjer ti pokaže tudi slike, da si lažje predstavljaš. Ostala vprašanja: zlomi stegnenice (ker sem krožila na travmi), Frohsejeva arkada/ supinatorjev sindrom in nekaj o globoki možganski stimulaciji (ker je bila tema mojega seminarja).

Prof Klokočovnik:


Prof Tomažič

Prof Omejc
Izpit se začne ob 8:30, poiščeš ga na oddelku A v 4. nadstropju. Meni je že takoj povedal, da bo vmes imel operacijo in da bom zagovarjala šele ob 12h, tako da sem imela res dosti časa za pregled pacienta. Prvo mu usmerjeno poročaš, potem te vpraša kakšne preiskave bi opravil, dd in vse o bolezni, ki jo ima pacient, v mojem primeru je bil to ileus in ulkus dvanajstnika, kako bi zdravila (infuzija, acidobazno, klizma, gastrostoma in šele nato op). Rak kolona, kako pogost je, simptomatika, diagnostika, stadiji tudi po Dukesu, preživetje po stadijih, kako operiramo, predvsem katere bezgavke točno, kam zaseva, kakšna je verjetnost da sta dva ali več različnih rakov hkrati (5%). Zlomi čolnička, kje leži, neštet zapestne koščice, mehanizem zloma, zakaj problemi z zaraščanjem, aseptična nekroza, kako jo zdravimo (nekrektomija in učvrstitev z vijaki, avtologno spongiozno tkivo, od kje ga pridobimo- medenica), kakšen je navikularni mavec, ko poveš kar je v knjigi hoče slišat še da ne moreš premikat palca za razliko od radialnega, dd (dist. Radius mehanizem zloma, pri komu najpogosteje, kako ločimo od zloma čolnička (rtg čolnička treba slikat tudi v polstranski), riztroza, de Quervain. Hemoroidi, kako jih delimo, načini zdravljenja, pri komu najpogostejše tromboze-šoferji in študentje medcine :) Anevrizme abdominalne aorte ks pri ruprturi, če krvavi retroperitonenalno še možnost prežvetja v 10-20%, zdravljenje. DD apendicitične bolečine pri mlajših ženskah - endometrioza, ektopična nosečnost, ruptura in krvavitev iz folikla ob ovulaciji, torzija jajčnika, adneksitis.
Drugače je zelo prijazen in te bolj ali manj uspešno poskuša usmerjat tudi ocena je realen odraz znanja.