Ustna vprašanja - dr. Sok

Izpit pri dr. Soku sem opravljala 22. 12. Datum sva določila po telefonu, sem ga pa prosila za 10-dnevni odlog glede na dobljen datum, kar je brez oklevanja sprejel. Izpit je potekal sproščeno ...

Ob 9h sem ga počakala na oddelku.

- Pacient: Za anamnezo in status sem dobila dobrih 20 min časa, kar je bilo dovolj. 50-letnik je imel pljučni empiem in bronhopulmonalno fistulo, ob tem pa še arterio-venske malformacije po levi strani prsnega koša in vratu, ki so bile leta nazaj iz obtoka izključevane z žičkanjem. Kot zaplet zdravljenja je bila nekoč poškodovana aksilarna arterija, zaradi česar so morali gospodu amputirati levo roko. Bolnik je bil na sveže sprejet, slabo pogovorljiv zaradi utrujenosti in zaudarjal je po gnoju, dokumentacije ni bilo veliko. Dr. Sok je od mene želel predvsem izčrpno anamnezo, o samih bolezenskih stanjih pa le kakšno besedo. Interpretirati sem morala tudi RTG-sliko, pri čemer je bil zadovoljen z mojim ugibanjem, kimanjem in čudenjem, skratka sproščenim razgovarjanjem.

- Antisepsa: Predstavila osnovno razdelitev, nato me je natančneje povprašal o sterilizaciji (kaj odstranjujemo, vrste, par primerov).

- Maligni melanom: povzela sem napisano v knjigi, brez podvprašanj.

Tu se je prof. odločil, da končava. Rekel, je da sem izkazala znanje, da sem sistematična in da se znam pogovarjati, oceno s pisnega pa za eno zvišal - na odlično. Povedal je še, da se mu mudi, a vseeno sva skušaj odšla do tajništva po štampiljko. Nekaj čez 10h sem že bila konec. :-) Izpit je bil zelo prijeten. Če prof. vidi, da imate neko splošno sliko o temi, ne bo drezal v vas in tudi spregledal kakšne kikse.

 

Kolegica, ki je imela izpit 10 dni pred mano, je bila vprašana: primarne možganske tumorje, ledvične kamne in psevdoartozo (novo vprašanje). Se tudi po njenem ni treba nič bat :-)