Ustna vprašanja - prof. Bošnjak

Ustni pri prof. Bošnjaku je zelo lepa izkušnja. Priporočam pa, da si s seboj vzamete vodo in kak evro ali čokoladico, ker je zelo zaposlen in se zna zgoditi, da veliko čakaš (si tam od 8.15 do 14.00.) Za moj izpit se je ravno odpravljal na službeno pot in je moral prej urediti še veliko stvari.

Moja pacientka je bila po op. 2,5 cm velikega vestibularnega nevroma z zapleti: ipsilateralna periferna pareza VII, IX, X, težave z ravnotežjem, slabši občutek za dotik v področju vseh vej V na obrazu, slabšo močjo mastikatornih mišic. Imela pa je tudi istostransko parezo XII (to se ni vedelo, če je že od prej ali šele po op., je pa malo čudno, ker XII ni tako blizu vsem ostalim omenjenim). Ko me je spraševal, sem v statusu poročala predvsem patologijo, skupaj sva pregledala slike. Sprešuje precej natančno, kot da si že kak nevrokirug, ampak ne pričakuje da vse znaš, zanima ga predvsem, če znaš uporabljat glavo, ker te s podvprašanji vodi do pravega odgovora. Med izpitom se res veliko naučiš in vidiš, kako pomembne so izkušnje, ne samo teorija. Svetujem, da si v Lindsayju podrobno pogledate slikovno dignostiko, ker rad sprašuje o tem, preberete nevrokirurško poglavje v novi Kirurgiji (zajete so tudi poškodbe, zato Ahčanove prve pomoči ni treba brati, razen mogoče poškodbe spodnje in zgornje okončine). Jaz sem si prebrala tudi Nevrolško preiskavo, kar zelo priporočam, saj je treba imeti nevrološke pojme razčiščene. Najbolj pomembna pa je nevroanatomija. Dobro si poglejte iztopišča na lobanjski bazi, ker ima na mizi lobanjo in moraš kakega pokazat. Kot vse do sedaj je tudi mene vprašal periferni živec. Sem izbrala n. Ulnaris in ga je zanimalo, kaj je to Osbornov ligament (poglavje o tem v novi Kirurgiji je napisal on, tako da je zelo podrobno in vsekakor dovolj). Na koncu me je vprašal še, kaj je to tardivna oz. kasna poškodba živca (po recimo padcu na komolec, ki mu posledično sledi počasen razvoj artrotičnih spremebn kosti, tvorba osteofitov, ki pritiskajo na živec, kjer poteka tik ob kosti). Kar se tiče nenevroloških vprašanj, me ni vprašal ničesar.

Čakanje je mučno in utrujajoče, še posebno če je to zadnji izpit. :D Ampak se splača, ker je prof. res spoštovanja vreden (všeč mi je bil tudi njegov odnos do pacientov). Na koncu si srečen, da je to za tabo, vtisi so dobri in ocena lepa, saj ne gleda na oceno iz pisnega.