Ustni izpit - doc. Tomažič

Datoteke:
DatotekaVelikost
Snemi datoteko (Vprašanja.doc)Vprašanja.doc40 kB

Relativno nov izpraševalec, o katerem na medenemsrcu ni veliko napisanega, zato pozivam kolege, ki so preživeli izkušnjo pri njem, naj se le opogumijo in s parimi besedami opišejo izkušnjo pri njem. Nam so bili prispevki v VELIKO pomoč pri marsikaterem izpitu - naj bodo še komu. Držite MS živo!

Na kratko: dober izpraševalec, ki ne gre v kirurško eksotiko in se drži svoje specialnosti (abdomen). Žreb ti je bil naklonjen!

Daljše:

Naročen sem bil ob 13h, dr. je bil takrat v operacijski. Na vrsto sem prišel ob 16.30h. Vmes sem pogledal pacienta, čakal, sestra nato prišla po mojo telefonsko in me poslala naokrog češ da me bodo poklicali, ko se dr.vrne. To se je enemu kolegu že zgodilo, tako da ne izključite te opcije.
Vprašanja so bila o pacientu - zdravljen je bil kot apendicitis, vmes so dokazovali invaginacijo tankega črevesa, ki to pravzaprav ni bila..bolj problem za njih kot za osnoven pregled. Vprašanja so bila v smislu diferencialk, kaj storiti s takim v ambulanti družinske medicine, kaj potem naprej pr kirurgu. Naprej me je spraševal o truncus celiacus in katera veja prehranjuje jetra (žilno preskrbo kšnga organa v abdomnu rad vpraša). Izbrat sm si moral rak enega organa v trebuhu in nato mal povedat o njem oz. mu odgovort na kšna osnovna vprašanja. Jaz se mu govoril o raku pankreasa. Hotel je vedet znake raka v predelu  glave in znake v predelu trupa/repa pankreasa. Vprašal me je tudi vrste ran. Izvenabdominalno vprašanje je blo tudi pnevmotoraksi in kakšen poseg (in osnoven opis le-tega) nardiš. Moral sem mu naštet vrste šoka, hotel je vedet še, kakšen se razvije pri ak.pankreatitisu. Pogovarjala sva se tudi nekaj malega o apendicitisu, stopnjah in posledicah. Večinoma se drži vprašanj iz abdomna. Kar gre izven tega, je zelo osnovno in lahko odgovoriš tudi z narjenimi par letniki MF. Ocenil me je glede na kolokvije, pisni izpit, najbrž tudi vaje (pregleda vse papirje) in mislim, da je kar dobro zadel. Na koncu podpis v indeks, stisk roke in eden manj! Dobra izkušnja, dober izpraševalec, za katerega veš, da ne bo komplicirial s kirurško eksotiko!

 

tu pa lepim še izkušnje drugih kolegov, ki sem jih dobil na mejl:

 

Sicer pa prijeten izpraševalec, nisem se nevemkoliko učil, predvsem pa sem se osredotočil na abdomen in me je tudi vprašal 90% iz abdomna. Najprej je šel čez rezultate kolokvijev in pisnega dela. Potem me je vprašal o pacientu, ki sem ga predhodno pogledal (imel je malo atipični apendicitis, ki so ga zdravli z antibiotiki). Poročal sem anamnezo, status in potem debata o apendicitisu, zdravljenje, ddg, zapleti... Kam bi takega pacienta poslal kot druž. zdravnik (k kirurgu), katere preiskave bi še prej naredil v ambulanti da bi potrdill sum...
Naštudiraj glavne žile v abdomnu, katere 3 so glavne (trunkus, a.mez. sup. in a. mez. inf), kaj prehranjujejo, veje in kolaterale (tega nisem najbolje znal), 
vrste šoka, kakšen šok je tamponada, katero stanje v abdomnu povzroči distribucijski šok (mislim da pankreatitis), 
presaditev jeter (indikacije, imunosupresija, zapleti...), 
ileus,
vzroki hematurije (ledvični rak, kamni, rak drugje, poškodbe...),
na koncu reče, naj si sam izberem vprašanje (sem govoril o raku želodca, ker sem imel iz tega seminar :)
 
Zelo fer izpraševalec, ti pomaga s podvprašanji, ne zameri, če kaj ne znaš, se zelo trudi, izpit je bil sproščen. Pomoje sem znal za 7, dal mi je 8, sem bil zadovoljen, ker res nisem imel časa študirat.
Sicer se nauči abdomen, lahko ga zanima kakšen detajl, kar vpraša izven abdomna, so samo neke osnove. Sicer pa klinično z osnovami, ne zahteva nekih akademskih poglabljanj.
 
Dobra varianta za izpit, poudarek bo nedvomno na abdomnu.
 
Veliko sreče!
 
 
 
 
kar so mi kolegi poslali: 
 
1.) Živjo!
Jaz sem imela Tomažiča pred enim mesecem. Je res čisto na novo izpraševalec, tako da se je pri meni še malo lovil. Na sploh zelo zelo prijetna izkušnja, tako da kar brez skrbi;) Ne vem sicer, koliko časa imaš še ti do izpita, ti pa predlagam da ga nameniš predvsem abdomnu, ker je večina vprašanj iz tam. Moj izpit je bil zelo korekten, ob devetih, kot sva bila dogovorjena sem takoj dobila pacienta za anamnezo in status (moj je imel ileus) po tem sem šla k njemu v zdravniško sobo, kjer sva nadaljevala z ustnim, ki je trajal cca. 20 minut. Sprva sem poročala o pacientu, me ni nič dodatno spraševal, potem pa diagnostika, diferencialna diagnoza, zdravljenje. Nato so sledila dodatna abdominalna vprašanja: žolčni kamni, ERCP, rak trebušne slinavke, kile, anevrizma abdominalne aorte, potem pa še pnevmotorax, tumorji ledvic(čist osnove), vrste hemostaze v krg(tukaj sem se kar precej lovila, ker nisem čist razumela kaj bi rad, z njegovo pomočjo sva ugotovila da so to kompresija, šiv, ligature, fibrinska lepila, pa še enih par sodobnih:)). To je kar se vprašanj tiče, drugače ti pa postavi vprašanje, da čas da poveš kar znaš oziroma te usmeri tja kamor želi. Vzdušje je zelo sproščeno, poteka kot pogovor, tudi če kaj ne znaš lahko mirne duše rečeš, da ne veš:)
 
Sošolka je imela pa 14 dni nazaj pri njem. Nasploh bila zeloo zadovoljna je imela pa nekoliko drugačno izkušnjo... Čakala ga je do enih, ker je bil v operacijski, potem je ustni trajal eno uro. Vendar vprašanja in način podobno kot pri meni: ileus, kile, akutni abdomen,žolčni kamni, rak želodca(se mi zdi), omfalokela, pnevmotorax, eno vprašanje iz urologije pa nisem čist prepričana kaj, in eno iz nevrologije(mislm da poškodbe glave). Vglavnem če te vpraša kaj izven abdomna zahteva zgolj osnove.
Aja pa njej je menda komentirov in pregledov vso dokumentacijo (izpit, kolokvije), kar naj bi ji nekoliko vplivalo na oceno. Ampak brez skrbi, komot lahko dobiš lepo oceno;)
Tako da, srečno, ne se sekirat, ker je res fajn varianta
 
2.) 
Je zelo fer, res, mi je pomagal pri izvlečevanju znanja iz glave, pa
kar nisem od pacienta izvedel (je zelo malo vedel, kaj je z njim in
sploh se ni spomnil, kaj ga je mučilo) je on potem pogledal v papirovje
in me vodil skozi plan preiskav, zdravljenja, ...

Tako, dobiš torej pacienta, ki ga izprašaš in pregledaš, potem pa te on
vodi skozi vse lepo po vrsti. Od tega, kaj bi naredil v splošni
ambulanti, kaj bi mu razložil, ... in če ga je treba poslat naprej (kar
ga jasno je treba, ker sicer ta pacient ne bi bil v bolnišnici) in kako
hitro naprej... Potem pa kaj se z njim dela v bolnišnici.

In malo teorije okrog vsake bolezni, ki jo poveš kot diferenciala, pa
tako. Vedi razne markerje in take stvari, pa mejne leb. vrednosti.
Sicer jaz nisem vedel mej, pa še tu. markerjev ne po imenu, pa ni bil
nič pretirano nimivšeč-en, in je rekel pač, da ja, pa pogledaš nekam v
kako knjigo ali kaj, glavno da veš, kaj bi rad naredil in kaj bi od
preiskave rad dobil!!

Potem me je malo vprašal še dodatno o difrencialnih diagnozah in o teh
boleznih, na primer o pankreatitisu, holecistitisu (pacient je bil
sprejet zlateničen zaradi žolčnih kamnov).

Na koncu me je še potem tako malo mešano vprašal na kratko kake stvari
iz širše kirurgije, na primer kateri so tumorji ledvic in kaj, ledvični
kamni, ...

Poglej si v slo novi kirurgiji, kaj je on napisal. Ti kar povem strani,
kjer je on napisan kot avtor: 897 (Tanko črevo), 977 (Trebušna slinavka)

Znal sem za 7 po moji presoji (Sem se učil večinoma nujna kirurška
stanja, ker sem imel manj časa kot bi si želel - nisem se učil
kirurške interne, po domače povedano ^^).

Mi je dal 8, in mi ponudil, da lahko pa pridem še enkrat k njemu. Saj
bi tudi sam to ga prosil, ker bi se rad še bolje naučil in to pokazal,
ampak da je celo sam to predlagal, in klical na katedro, kako daleč
lahko odloži ustni od pisnega - ti pove precej o njemu :D.

Bodi zaverovan vase - stoj za tem, kar govoriš. Če kaj res ne znaš,
povej približno - maksimalno, kar se spomniš, in mu je že bolj všeč (ne
bit kar - "ne vem tega"). Vem da ni lepo od mene, ampak res po imenu
nisem vedel, kateri bilirubin je kateri (direkten/indirekten) - vedno
ju mešam - in sem mu pač lepo povedal po kemijsko, in mi je potem
povedal, kateri je kateri :D.