Ustna vprašanja - prof. Ahčan

Prof. Ahčan je kul, izpit traja pol ure, sprašuje pa dokaj široko, zate se ne popolnoma zanašati na stara vprašanja, je dobro znati o vseh temah nekaj. Všeč mu je logična in sistematična razlaga. Včasih se nisva najbolje razumela, ker hoče slišati točno določeno stvar in vrta, dokler tega ne izdaviš :) Pa vseeno, konec dober vse dobro. Kakor so že prej napisali, pregleda vso dokumentacijo, ocena na koncu je seštevek vsega. Moja vprašanja so bila sledeča:

Kožni presadki (kakšne vrste, namen, odvzemna mesta, sprejemna mesta, zakaj,...)

Pristopi pri operacijah na odprtem srcu (vrste, zapleti operacij, zdravljenje dehiscence po sternotomiji-hotel je slišati o prostih režnjih, te izbojšajo pogoje za celjenje)

Hematurija (DD-tumor, vnetje, kamni, poškodba...)

Zlom zapestja (predvsem zdravljenje, kaj bi svetoval pacientu, kateremu bi lahko zdravili zlom konzervativno ali operativno, kako mu enostavno razložiti prednosti/slabost obojega-se je treba kar potruditi, da vse poveš po domače:D )

Diagnostika Ca pancreasa (laboratorij, slikovna diagnostika, zanimalo ga je, kaj je namen PET-CT)

Vrste šivov (kakšne niti poznamo, kje jih uporabljamo, kako se šiva-hotel slišati po plasteh, mišica, fascija, podkožje,....)

In še dodatno vprašanje po lastnem izboru: opekline (se ni izkazalo za najboljšo odločitev, a je bil na koncu vseeno zadovoljen)