Ustna vprašanja - prof. Veselko (2014-05)

Zlomi spodnjih udov pri starejših: v čem je problem, kakšni so zapleti (poleg ostalih malo bolj podrobno o pljučnici - v katerih delih pljuč najpogosteje nastane). Če bo še koga spraševal o odstotkih smrtnosti pri zlomih stegnenice pri starejših: pred operativnim zdravljenjem (vprašal me je tudi kako izgleda brownova opornica) je bila smrtnost 60, danes je perioperativna smrtnost 5, v pol leta mislim, da jih umre 15 in v enem letu 30 ali pa 40, preverite še te odstotke, ker nisem več sigurna, baje veljajo enaki podatki za cel svet. Jaz sm precej mimo streljala te procente pa ni zameril.
Antisepsa in asepsa (ta del sem slabo pisala)
Zlomi vratu stegnenice. Predvsem o terapiji (vse, kar je že bilo napisanega - kdaj delna in kdaj totalna endoproteza...kar je napisal že nekdo pred mano). Podrobneje je spraševal tudi o konzervativni terapiji: da je pri stabilnih zlomih dobro, da zdravimo konzervativno (zaradi zapletov) in da morajo stati na nogah, ker kompresijske sile pospešujejo celjenje+manj je zapletov.
Akutna zapora urina in potem bolj podrobno o suprapubični punkciji, kako in kje bi jo naredil. Kako bi nekje v odročnih krajih ugotovil,da gre res za poln mehur in ne kaj drugega (palpacija, perkusija!), kaj bi potem naredil - cistostomo.
Res prijeten izpit, profesor je prijazen. Poteka kot pogovor in ne zasliševanje. Jaz nisem imela ne praktičnega pa tudi nobene rtg slike mi ni dal, celoten izpit je trajal kakšne pol ure. Pogleda vso dokumentacijo, kje si bil na vajah in kakšen je bil naslov seminarja (sem dobila vtis, da če bi imela vaje na travmi, bi me vprašal kaj iz seminarja).
V primerjavi s prejšnimi opisi pri meni ni šel v zelo hude travmatološke podrobnosti (smrkolj bi bil za moja vprašanja dovolj), nobenih anatomskih in drugih travmatoloških eksotik, moraš razmišljati in povezovati, ampak na tak prijazen način. Pridejo pa zelo prav prejšnje izkušnje z medenega srca, ker že malo veš, kaj ga kje zanima.
Srečno!