Ustna vprašanja - prof. Prestor

Kot že omenjeno, je izpit pri prof. Prestorju res naporen.

Najprej dobiš pacienta pri katerem narediš kompleten nevrološki pregled in okviren internistični. Nekje med prejšnimi prispevki je objavljen vzorec statusa, ki je čisto ok, vendar pazite, da boste pri poročanju bolj "sistematični". Predvsem pri glavi ne poročat kar tako po vrsti kot je tam, ampak po redu možganskih živcev. Moja pacientka je bila operirana zaradi degenerativne okvare vratne hrbtenice, težave že 20 let. Tu sva se potem pogovarjala kaj to pomeni degenerativna okvara, kaj vse prizadane, kaj se dogaja s sklepi, kaj z diskusi, kaj z intervertebralnimi foramni. Jaz sem mu tukaj kar narisala vretence, pa hrbtenico od strani. Kako vse se to klinično kaže. Potem ga je še zanimalo iz česa so osteofiti, pa kaj se zgodi pri diskus hernii. Pa potem kako gre živčevje (od živčne korenine iz hrbtenjače do perifernih živcev). Kaj se zgodi pri okvari korenine in kaj pri okvari živca. S katerimi preiskavami ugotavljamo okvare perifernega živca. Kaj vidimo na elektromiografiji (tu sem mu govorila o zmanjšani moči mišic, ni bil zadovoljen, pa je potek rekel da mogoče je res že to specialistična stvar in odnehal). Ker je imela pacientka tudi kronične glavobole, je hotel tudi slišati razdelitev in opis glavobolov. Tako da je ponovitev nevrologije res nujna. Jaz sem se osredotočala le na bolezni, ki se zdravijo kirurško, in sem pri tem vprašanju bila kar presenečena...

Nato postavi še 3 vprašanja iz drugih tem:
-bajonetni zlom (zlom distalnega dela koželjnice), posledice (od psevdoartroz do Sudeckove distrofije-kaj to je...)
-tumorji ledvic
-dehiscenca rane

Da povzamem: ponovite kompletno nevrologijo, anatomijo, ker tukaj gre res res v velike podrobnosti. S kirurgijo se pa ne okvarjajte veliko, poglejte si le njegova stara vprašanja.

Ne obupajte prehitro, klub temu da se vmes zdi, da ni z ničemer zadovoljen, na koncu ni ravno tako. Včasih je odgovor tako preprost, da ga zaradi tega ne izrečeš. Npr ko sem jaz pri tumorjih ledvic omenila ledvične kolike in bolečine v ledvenem predelu, me je vprašal kakšne bolečine. Očitno je ali preslišal bolečine v ledvenem predelu ali pa je hotel slišati le skrajšano verzijo, odgovor, ki ga je hotel slišati je bil ledvene bolečine.

Ko že misliš, da si pri koncu, začne on pregledovati vso tisto oddano dokumentacijo. Meni je postavil še eno vprašanje iz seminarja. Na koncu pogleda oceno pisnega, oceno kolokvijev in potem skombinira v končno oceno.

Izpit traja minimum 3 ure. Tako da sem zagotovo kakšno vprašanje/podvprašanje pozabila omeniti. Je pa bilo zagotovo nevrološko.