Ustna vprašanja - prof. Smrke

Naj vas najprej potolažim, da je profesorica pravzaprav zelo prijazna! Tako da naj vas ne prestrašijo izrazi na obrazih kolegov, ko jim poveste, da je ona vaša izpraševalka :) Ustni zagovor pri njej poteka v obliki prijetnega pogovora, imaš dovolj časa za razmislek, na koncu da tudi lepo oceno, ki pa zavisi od ocene pisnega izdelka.

Dobili sva se na A hodniku travmatologije - to je poleg male operacijske v UKC. Takoj mi je povedala, da je naročila, da jo pokličejo iz male operacijske takoj, ko bo kakšna primerna rana za zašit in bova šli tja. Tako da eno popoldne pred ustnim le namenite šivalnici. Na koncu sicer ni bilo nobenega primernega nesrečneža, sva pa vseeno šli v malo operacijsko in sva šli ustno skozi cel postopek.

Prvo vprašanje je bilo povsem izven njenih standardnih:
Kaj veš o kirurgiji ledvic?
- Veliko sva se pogovarjali o ledvičnih kamnih - kakšne vrste poznamo, kako nastanejo, kako jih diagnosticiramo, kako ukrepamo.
- Kako to, da ima lahko človek s samo eno ledvico povsem normalne vrednosti kreatinina in sečnine - hipertrofija druge ledvice.
- Primer: Človek brez težav, UZ naključno odkrit razširjen votli sistem ene ledvice - gre za relativno pogosto najdbo, ki je posledica fiziološke različice rezvejanosti a. renalis, ki pritiska na sečevod.
- Vezikouretralni refluks. Kako izgleda pacient, kdaj posumimo nanj - pielonefritis.

Ostala vprašanja:
- Dupuytrenova kontraktura: kaj je to, zdravljenje.
- Praktični primer: pripeljejo poškodovanca, ki je očitno v hemoragičnem šoku, zlomljeno ima eno stegnenico in eno golenico. Kako si sledijo moja dejanja. Tu je želela slišati predvsem to, da okončine tisti trenutek niso pomembne, da jih oskrbimo le toliko, da zaustavimo krvavitev. Tu priporočam, da si preberete prispevek o Politravmi iz nove knjige, ki ga najdete med literaturo krg na MS. Sva šle skozi vse korake, kako si sledijo, kdaj kaj naredimo, kdaj nastopi prvo in kdaj drugo okno...
- Akutni abdomen: kaj je definicija, znaki, dg postopki, stanja, ukrepi, diferencialna dg - tiste iz knjige ji niso bile preveč všeč, želela je slišati za ginekološke vzroke.
- Topa poškodba prsnega koša: katere vse poškodbe lahko pričakujemo, dg postopki, kaj je nestabilni prsni koš, kako se reče dihanju (paradoksno) in kako ga zdravimo (z umetno ventilacijo). Vrste pnevmotoraksov in njihovo zdravljenje; standardno vbodno mesto pri ventilnem pnevmotoraksu. Hematotoraks; dg in zdravljenje; ponovno, katero je standardno mesto za torakalno drenažo.
- Vrste šivov; iz krg praktikuma.

Brez strahu, dobili ste dobro izpraševalko, ki pa ima na vašo škodo zelo široko znanje in je zato nabor tem, ki jih sprašuje, temu primerno obsežen :) Samo ne skrbet, ne vrta v prevelike podrobnosti, sprašuje zelo praktična, smiselna in uporabna vprašanja, ki bi jih okvirno moral znat odgovorit zdravnik katerekoli specialnosti.
Toplo priporočam, da si poleg starih vprašanj preberite še njena članka, objavljena v Medicinskih razgledih:
- Zlom vratu stegnenice; MR letnik 52, številka 1 in
- Kronična rana; MR letnik 51, številka 2
Srečno!! :)