Ustna vprašanja - Prof Bošnjak

Malce z zamudo, ampak ta december in kuhanci..pa se stvar zavleče. Skratka, prof je RES zelo vredu, nimaš občutka, da si na ustnem, ampak je to bolj pogovor. Jaz sem imel ustnega pri njemu konec decembra. Izpit se je malce zavlekel in sem bil tam od 8.00 do 13.30, ker je imel prof vmes še eno operacijo, na katero sem bil povabljen kot gledalec in par strokovnih zagovorov. Najprej mi je dal pacienta, ki je bil 2 dan po op. glioma pontocerebralnega kota in ni bil nič posebnega, razen to, da je imel centralno parezo facialisa, ostalo bp, zato sem s pregledom končal v 40ih minutah. Aja, pred tem ti da še vso njegovo dokumentacijo, tako da lahko iz nje čist preprosto prebereš vso anamnezo in tudi vzrok, potek in potencialne zaplete. Po tem sem šel v OP blok gledati operacijo, ki je trajala 1.5 ure, in nato čakal profesorja do 1ih (vmes sem šel še jesti v štorkljo), da me je vprašal.
Ustni je trajal cca dobre pol urce. Nič posebnega, pri statusu sem moral samo povedati, kaj mu manjka (pareza) in to je blo to. Sledilo je par vprašanj, kateri tumorji bi še lahko zrastli tu (švanomi, meningiomi) in na kaj bi lahko pritiskali (blizu je foramen jugulare, ki sem ga moral pokazati na lobanji in povedati, kateri možg. živci gredo skozi).
Ostalo še: potek radialisa (frochsejeva arkada), mladostnik se nenadoma zruši po tleh, ima široko zenico in je pogovorljiv-je to mogoče? (da, pok anevrizme na basilarki), malo nasplošno o anevrizmah- katere se pogoste?, razlika med sy konusa in caude equine (pri ekvini prisotne bolečine, pri konusu ne)- to me je vprašal, ker sem bil na urologiji na vajah.
Kot že rečeno, ne gleda pisnega, ne gleda povprečja kolokvijev in da odlično oceno.
Napotki za učenje: 2x sem šel skozi nevrokrg iz smrkota, prebral klinično nevrol. preiskavo (zelo priporočljivo) in poškodbe živčevja (2 poglavji) in poškodbe skeleta, zg. in spodnjega uda iz Ahčanove Prve pomoči. Srečno in no worries!