Ustna vprašanja - prof. Prestor

Živjo!
Izpit iz KRG sem imel pri prof. Prestorju, nevrokirurgu.
Nujno se je treba z njim zmeniti kateri dan ima čas, da te izpraša, ker je precej zaseden, čas ima načeloma v ponedeljek, torek in četrtek, če nima operacij.
Prvi dan, ko sva bila zmenjena za izpit sem le pregledal bolnika, naslednji dan pa sem imel ustni izpit (lahko bi se zamaknilo tudi za več dni, kar zna biti stresno).
Treba je narediti natančno nevrološko preiskavo in dobro anamnezo. Vsako stvar je treba znati obrazložiti (zakaj si kaj delal, korelacija z anatomijo in klinično sliko). Tu gre precej v podrobnosti. Obvezno je ponoviti Klinično nevrološko preiskavo, nevroanatomijo in nevrologijo (izpustiš seveda »internistično« nevrološke bolezni, ki se jih ne zdravi s krg). Pri nevrokirurgiji gre res precej v podrobnosti.
Potem dobiš še cca 3 vprašanja iz drugih področij kirurgije, za ta del Smrkoljeva stara knjiga povsem zadostuje.
1. vprašanje: Ca požiralnika
2. vprašanje je bilo iz anasteziologije: zapleti prevodne anastezije. Poveš katere obstajajo in pri vsaki kaj gre lahko narobe. Vse v knjigi.
3. vprašanje iz travmatologije: zlomi proksimalnega dela goleni. Zahteval je: klinične znake, mehanizem poškodbe (delovanje sile po kosti navzgor; padci na iztegnjeno nogo; verižni zlomi), diagnostika (RTG 2 proj.), komplikacije (kompartment sy., poškodba n. peroneusa), zdravljenje. Vse je v knjigi.
Očitno vsak dobi eno vprašanje iz travme in eno iz anasteziologije/intenz.zdravljenja, tako da je to treba dobro znati. Potem pregleda še dokumentacijo, malo se pogovoriš še o seminarju in ambulantnem dnevniku (interpretacija ene PET-CT slike iz seminarja, prašanje kaj je BIC iz ambulantnega dnevnika). Potem pokomentira še pisni izpit in to je to. Pri meni je ustni trajal 2h + dobro uro za pregled bolnika.
LP