Ustni izpit - dr. Sok

Najprej čestitke! Dobili ste gotovo res enega najboljših spraševalcev! Je zelo prijazen, umirjen, potrpežljiv. Same pohvale!

Po telefonu sva se predhodno dogovorila za uro in datum izpita (10 dni kasneje kot je bil prvotno mišljen). Ob 9.uri sem bila na oddelku, sestra mi je že sama izročila dokumentacijo moje pacientke, mi rekla, naj najprej malo pogledam, da mi bo v pomoč ;-) Potem, ko sem malo prelistala kartoteko, sem odšla do pacientke. Imela je kronični plevralni izliv in je trenutno na drenaži. Ker sem imela za anamnezo in status slabe pol urce, sta bila oba malce bolj usmerjena.

Dr. Sok rad vidi, da je vse kar poveš več ali manj sistematično. Anamnezo in status sem poročala "po šolsko" - vzorec na ms :-) - in je bil s tem zelo zadovoljen. Potem je stekla debata o pacientki; zakaj menim, da je pri njej prišlo do izliva (zaradi popuščanja srca), kdaj sploh pride do kroničnega plevralnega izliva in mehanizem nastanka in vrsta, kako se to zdravi in kaj je bilo narejeno pri pacientki od tega, zakaj menim, da je pri pacientki izliv samo obojestranski, zakaj je bila plevrodeza neuspešna...

Kot prvo vprašanje - opeklinski šok ter vsi šoki, ki jih poznamo. Tukaj sva se kar lovila malce. Želel je slišati mehanizem nastanka šoka, kako ga spremljamo/kontroliramo, kako zdravimo/rešujemo, primerjava z drugimi vrstami šoka, kako doziramo tekočine, kakšna je formula, kaj točno vse je v tekočini in katere uporabimo, ...

Drugo vprašanje - subduralni hematom - etiologija, anamneza pacienta, status, dg (razlikovanje z epiduralnim, kako se vidi na sliki - v različnih fazah različno) in th.

Tretje vprašanje - akutni apendicitis. Ker je bil čisto po naklučju to tudi moj seminar, sem mu odgovorila res na široko.

Pogledal je moj rezultat iz pisnega dela in kolokvijev ter ostalo dokumentacijo. Moram reči, da se vsaj pri meni očitno ni oziral na rezultate kolokvijev, ki so bili totalno porazno. Oceno mi je na koncu uspelo krepko dvigniti, tako da +/- 1 ocena glede na pisnega po mojih izkušnjah ne drži.

Naslednje vprašanje - kolegica, kaj pa boste specializirali? :-) Sledila je obširna debata o meni ljubi veji medicine... Sproščeno, prijetno.

Potem sva skupaj odštorkljala po stopnicah do katedre po štempelj.

Konec sem bila ob pol enajstih, torej ura in pol vse skupaj.

Brez strahu pri njem in srečno!