Ustna vprašanja - doc. Jelenc

Zelo prijetna izkušnja, dr. Jelenc je prijazen izpraševalec. Končna ocena, če se ocenim s kančkom svoje samokritičnosti, predobra:), brez upoštevanja kolokvijev in izpita.

Najprej sem dobil pacienta s CA sigme, 1 uro sem imel časa. Praktično razen klasičnih simptomov za ta rak nisem v anamnezi in statusu našel nič drugega. Na ustnem so potem sledila vprašanja o dg in th tega raka, kar podrobno (tudi kaj gledamo od laboratorija (ne pozabit tumorskih markerjev, MRI za oceno razširejnosti, pa cel kup preiskav za oceno sist. razširjenosti...), kdaj resekcija pri metastazah v jetrih, kakšna je op. na sigmi - radikalna resekcija+...).
Naprej pa:
- pelviperitonitis (malo sem na začetku debelo pogledal, potem pa začel govorit od slepiča, ki je obrnjen navzdol in se vname (klin. slika apendicitisa, tle edino nisem točno vedel, da pri starostniku s peritiflitčnim abscesom delamo diagnostiko naprej v smeri izklučevanja CA, ne smemo kar pustiti kot da je to nekaj, kar se bo konzervativno umirilo), pa potem salpingitis in druga ginekol. vnetja tega področja, pa uro vnetja, pa zunajmaternična nosečnost...v glavnem zelo splošno vprašanje, noben baubau)
- motnje prekrvavitve (embolij zg.mezenterike, poveš kar znaš, simptomi, znaki, angiografija, embolektomija, resekcija devitalizacij, nč težkega, pozabil sem na krvavitev!!)
- poškodbe pri starostniki (govoril sem od zlomov, je bil zadovoljen)
- poškodbe glave (katere so, kaj je vzrok za epiduralni hematom, kaj pričakujemo v klin. sliki, kako zdravimo)
- nekaj še, kaj je lahko posledica poškodb sečil, kaj je lahko poškodovano...o poškodbah sva se nasplošno kar dosti pogovarjala.
- Murphyjev znak (o palpaciji je pravilno tisto, kar piše v knjigi od propedevtike in ne tisto, da nekaj tipaš s palcem, kje ga gledamo), Courvoisier znak, kje je Mc Burneyeva točka?

Če komu pomaga, učil sem se po stari knjigi za krg, malo sem se bal, da mi bo kaj očital zastarelost, ampak o tem ne duha ne sluha :D
Pri abdomnu se je razumljivo tu pa tam spustil v kak detajl, pri drugih temah pa samo osnove. Na koncu še sproščen pogovor o moji prihodnosti in to je to! Najboljši izpit do sedaj :D

Srečno!!