Ustna vprašanja - prof. Veselko

Izpit pri dr. Veselku je res fajn izpit. Začela sva ob pol 9h, 4. nadstropje travma. Najprej sem mu moral pokazati indeks - mislil sem si »to pa je slab start če se bo oziral na moje pretekle ocene« :P Ampak sploh ni brskal po indeksu, le vpisal je današnji datum in Kirurgija. Tako, da sem si mislil: "Izpit imam opravljen le še glede ocene se morava zmenit" :) kar mi je zelo dvignilo moralo – vsak pa ima lahko svojo razlago :D Ocene iz izpita in seminarja, vsaj pred mano, ni pogledal.

Nato sva začela. Sprva sva šla gledat RTG in CT(pri hrbtenici)slike. Začela sva s kolkom- več slik, nato nekaj malega hrbtenice, in še zlom stopalnice. Ob vsaki sliki me je sproti spraševal - npr. kolk: kaj vidiš na sliki, ali je kaj zlomljeno, ali se vidi zasuk, kakšna vrsta zloma je to, kako bi zdravil, ... npr.: kolk - tipični zlom vratu z zasukom (Garden IV, Pauwels II)pri komu so tovrstni zlomi pojavijo. Brez strahu za stopalnico sem se več naučil kot povedal. Da pa bo kdo za mano izpadel moder: je pogost zlom pri športnikih- nogometaših zaradi pretreniranosti, športnik niti ne ve da ima zlomljeno le mučijo ga bolečine v stopal ob obremenitvi. Zdravljenje z vijaki.
Nato sva nadeljevala v njegovi pisarni kjer sva nadeljevala temo kolka naprej: kaj nam povejo Garden - poškodba okolnih tkiv - žil in Pauwels - način zdravljenja.
Vrste protez (totalna, delna), komu kakšno in v kakšnih primerih (povedal sem da v literaturi piše da delno za starejše, pa me je vprašal če menim, da je starost glavni dejavnik, pa sem rekel da ne da je bolj pomembna kondicija človeka, koliko je aktiven, ali je pokreten, kako ohranjen je acetabulum oz. ali ima artrozo aklepa, ... skratka individualno se odločamo ne po šabloni :) )
Za tem sva šla na netravmatološki del kjer me je spraševal o prostih režnjih in presadkih kože. V knjigi je to poglavje meni osebno čudno napisano in sem mu to tudi povedal, ampak je bil z mojo razdelitvijo zadovoljen. Potem mi je dal še par primerov npr.: če manjka koža in tkivo do kite na prstu -pa se spomniš une slikce iz knjige in je zelo zadovoljen z odgovorom :)
Akutni abdomen - predvsem klinični znaki kako bi ga prepoznal, ukrepal, etiologija, ... Pa še eno vprašanje, ki je tudi blo na MS pa se ga na žalost ne spomnim več.
Vse je potekalo lepo in brez stresa. Res lepo bolj kot pogovor kot prepogosta zaslišanja. ;) Končna ocena 9.- zadovoljen ampak res kapo dol kolegom, ki so dobil 10. :D

Torej ... Anatomijo je fino znat. Vsaj toliko, da ne bi govoril neumnosti in tudi pri RTG slikah ti pomaga(pri origo/insercio mišic sem osebno poteglnil črto le za ta velke sem si pogledal, da sem si predstavljal kam vleče morebitne odlomke ;) pa velike žile/živci kje so izpostavljeni). Kar se tiče RTG ti mora bit jasno kaj gledaš, kaj je počeno/zlomljeno, kako je obrnjeno, ... Tisti linki na MS pri predhodnikih so vredni prečekiranja in tudi predavanja na strani od katedre. Kar se tiče pa ostalih tem sem dobil občutek tak, da zahteva osnove; simptome, kaj bi posumil iz anamneze, dve tri NAJPOGOSTEJŠE diferencialke, diagnostika, kam bi ga iz urgence napotil, ... Res to kar te lahko doleti v praksi, ne kakšne eksotike. Brez strahu veselo za knjige in boste po opravljenem izpitu tudi vi veselkoti. ;)

Za slovnične napake se opravičujem, bodite fer do kolegov za vami delite izkušnjo tudi vi po izpitu!!!!