Ustna vprašanja - prof. Smrkolj

Izpit pri prof. Smrkolju avg 2012


Zjutraj me je profesor poslal v malo operacijsko in rekel da naj ga pokličemo, ko bo kakšen primeren pacient. No, prvi primeren pacient je prišel šele ob 11h! Tako da sem oskrbela vreznino na prstu - profesor je gledal kako sem se zadeve lotla, in pomagal z nasveti kako obrežeš robove in kje zašiješ itd., kljub temu da sem po anesteziji vprašala za alergije, da sem suvereno nabodla žilo v prstu in vse naokrog špricala z vodo.

Ustni na katedri:
1. ali lahko prst zmrzne pri 2h stopinjah celzija (novo!)?? Malo mišmaša, moje zagotavljanje da najbrz ne, nato sva skupaj prišla do odgovora - da. Če je moker in če piha veter, namreč.
2. Katera nit je najbolj elastična? Poliamid. Katera je najbolj čvrsta? Poliester.
3.Stara štorija o moškem ki mu ob naporu utripa v glavi in ga mravljinči po jeziku. Kako oskrbimo anevrizme.
4. Če ma možakar karcinom pankreasa, uz viden, ali potem še rabi punkcijo? Da, ker ni nujno da je adenokarcinom, ampak je lahko inzulinom in se ga da zdravit.
5. Možalar pride z mesece trajajočimi težavami z mikcijo, kri v urinu kaj nardiš? Pregled urina, rektalni, transrektalni uz, biopsija. Zdravljenje karcinoma prostate.
6. Sy karpalnega kanala.
7. Fractura radii loco tipico
8. Ali pri pljučni emboliji nastane infarkt tkiva? Spet sem pametnarila da ja, nakar je profesor reku, da kako to, če je v pljučni arteriji venozna kri in potem ne iz nje pljuča jemljejo kisik? Kaj pa vem, nisva prišla do odgovora.
9. Vojna krg: kaj v vojni naredimo s prestreljenim črevesjem? Operiramo, prešijemo črevesje, kaj še? Začasno stomo, da ne pride do okužbe distalnega dela črevesja z vsebino.
10. še nekaj.

V glavnem stara vprašanja, na zelo osnovnem nivoju. Profesor želi videt, da si dano snov prebral, da veš o čem govoriš. Velikokrat je zadosti že ena beseda. Pa malo hoče zmest včasih, npr. tisto s prstom...?????
Eden lepših izpitov, malo pejte vadit v malo op, po 8.uri zvečer, ko več ni pripravnikov in to je to. Pri meni ni upošteval kolokvijev in izpita, pa kr lepo oceno ti ponudi.

Srečno vsem!