Ustna vprašanja - prof. Ahčan

Za ustni izpit se da s profesorjem (oz. njegovo tajnico) dogovoriti tudi precej izven datuma, ki ga napišeš na pisnem, tako da sem tudi sama izkoristila ta bonus in izpit prestavila za dobre 3 tedne. Prišla sem ob dogovorjeni uri in bila takoj na vrsti (za vsak primer sem prišla kar v belem). Vmes med samim ustnim izpitom je bil sicer za dobro uro klican na onkologijo tako da se je izkazala za kar dobro idejo, da sem s seboj vzela nekaj zapisov... Na začetku je preletel liste iz vaj in bil precej pozoren na oceno kolokvijev, oceno mentorja in oceno pisnega izpita (ki ni bila ne vem kaj, tudi glede na rok...), čeprav mi je na koncu dal možnost dodatnega vprašanja za višjo oceno. Vprašanja so bila sledeča;
-ODPRTI ZLOMI (kje so najpogostejši-tam, kjer je kost tik pod kožo, razdelitev po Gustilu in Andersonu-stopnja I, II, III, komplikacije, oskrba na terenu-NMP,...)
-SPIRALNI ZLOMI (kje-na goleni pri smučarjih, na dlančnicah, mehanizem nastanka, osteosinteza, kakšne vijake poznamo-iz titana, pritezne, itd.)
-RAK PROSTATE (starost pacientov, simptomi in znaki, stadiji, terapija, pri hormonski terapiji stranski učinki-ginekomastija, th. tudi slednje,...)
-KLINASTA EKSCIZIJA (kaj je to, kje vse-podrobneje noht na nogi, kakšna anestezija-Oberst)
-RAZKUŽEVANJE PRED POSEGOM (s čim razkužujemo, razlika med razkuževanjem neokuženega z okuženim področjem, npr. karbunklom-pri tem greš namesto od not na ven s krožnimi gibi od ven na not!)
-VELIKI KARBUNKEL NA GOLENI (anestezija-z lokalno ne narediš kaj dosti,torej splošna! in terapija...)
-MOŽGANSKI TUMORJI (razdelitev, povišan intrakranialni tlak, kateri so sistemski znaki tumorjev v možganih, nepovezani z živčevjem-pri funkcionalnih tumorjih hipofize!)
-NAJPOGOSTEJŠA UTESNITVENA NEVROPATIJA (karpalni kanal, seveda. Pač vse o tem, simptomi in znaki, testi, EMG, terapija,...)
-EMPIEM PLEVRE (zaradi odebeljene plevre težave z dihanjem, saj se zmanjša podajnost pljuč! In potem op. terapija,...)
-SPREJEM BLEDEGA PACIENTA, KI SI JE PREREZAL A. RADIALIS (ja, ni bleda roka, ampak pacient! Kaj bi naredil-izmeril tlak, pulz, dihanje, (in kako se kaže hipovolemični šok) preveril kompresijski povoj, laboratorij,...)
In za dodatno vprašanje URGENTNA UROLOŠKA STANJA PRI MOŠKEM (zapora seča pri hipeplaziji prostate, torzija testisa, torzija apendiksa testisa, epididimitis).
Več se žal ne spomnim (čeprav mislim, da kaj bistveno več tudi ni bilo). Izgleda pa izpit kot zelo tekoč pogovor z veliko usmerjenimi vprašanji, preveri tudi tvoje znanje uporabe strokovnega besedišča (npr. mene je nek trenutek vprašal kako se reče, da je nek test značilen za neko obolenje-patognomonični znak). Bom rekla da je bil izpit fajn, nikakor pa ne enostaven. Časa za iskanje primernega odgovora nimaš, stvari morajo kar "kipet" iz tebe. Profesor je zelo širok, sistematičen, ampak tudi razumevajoč. Na koncu sem dobila lepo oceno in s tem polepšan dan :) Vso srečo in veliko znanja v bodoče tudi ostalim!