Ustna vprašanja - prof. Prestor

Kot je bilo že napisano,je izpit pri njem res IZPIT. Dobiš taso z vsemi možnimi pripomočki za nevrološki pregled (tudi za testiranje okusa,vonja,šestilo...). Za pacienta imaš cca 1 h časa, narediš temeljito anamnezo in splošen statust, ter kopleten nevrološki status z vsemi detajli. Tako da priporočam obnovit celotno Klinično nevrološko preiskavo.
Sledi ustni, ki je pri meni trajal malenkost manj kot 3 ure. Poročaš anamnezo in status, priporočljivo je bit sisitematičen, če si kaj mimi brcnil ali slučajno izustil,te na to opomni in se potem temu posveti. Jaz sem imela zelo podrobna vprašanja o endokrinologiji ter hipofiznih adenomih,tako da preverja vso širino vašega znanja in zelo ceni logično sklepanje ter te vodi s podvprašanji, četudi si misliš, da ne znaš odgovoriti-na koncu vedno najdeš odgovor, tako da pri njemu "ne vem" ne obstaja ;)Priporočam ponovitev nevroanatomije (kaj je parselarno,supraselarno,kje izhajajo MŽ).
Nato še na splošno terapiji tumorjev CŽŠ (kirurške tehnike,stereotaktična radiokirurgija,radioterapija).
Ko že misliš,da si proti koncu,se on ravno ogreje. Sledijo vprašanja z drugih področji krg: malignomi požiralnika (klinična slika,diagnostika,terapija, diferecialna diagnostika disfagije),malignomi ledvic pri odraslih in otrocih (kot že rečeno od a do ž), zlomi srednjega dela nadlakti (kako namestimo mavec in do kje, kako mu rečemo, kaj je brace opornica in zakaj jo namestimo). Anesteziologiji se ne izognete: kaj je MOF,kako nastane in kako zdraviš(intubacija z ustrezno ventilacijo,hemodinamska podpora,parenteralna prehrana-kaj vse daješ-ne pozabi na vitamine!,profilaksa z antibiotiki, bistveno pa je odpraviti oz zdraviti vzrok!)Na splošno o šoku.
Na koncu pogleda še tvojega pisnega, pokomentira v smislu njegove nesmiselnosti, pregleda tvoje odpustnice, poročilo iz ambulantnega dela vaj in seveda seminar-tu sva se zadržala še cca 45 min,govora je bilo o donorstvu in možganski smrti. Ni mu dovolj, da našteješ diagnostične kriterije za mož.smrt, hoče slišat vso pafi o njenem nastanku in kaj dejasko odpove....to uganko sva skupaj rešila in pripeljal me je do tega, da je odpoved možganske perfuzije tista, ki jo povzroči. Dokažeš pa jo z perfutijsko scintigrafijo!

Glede na mojo izkušnjo vsem priporočam,da narediš kirurgijo po interni,saj brez tega znanja nebi bila tako zgovorna.Na koncu si rec cunja,ampak je občutek dober, saj presenetiš samega sebe,ko ugotoviš da dejasko veliko znaš,če te nekdo v to prisili ;)
Profesor je sicer prijazen,vmes sva se nasmejala skoraj do solz kakšni moji cvetki in na koncu te oceni pošteno-tako da kar pogumno :)
Pa srečno!