Ustna vprašanja - prof. Kmetec (DM)

Izpit februar 2012
prof. Kmetec, dentalna medicina

1. Pacient: anamneza, pregled. Pusti te pri miru 15 minut, rabiš haljo. Ponavadi ti že pacient pove, kaj mu je in iz mojih sklepanj dobijo dentalci skoraj vedno bolnika z ledvičnimi kamni.

Izpit:
1. Najprej poveš kaj si ugotovil pri pacientu in poveš anamnezo, čisto po svoje. Ni treba prav na dolgo. Prvo vprašanje se seveda nanaša na ledvične kamne. (katere vrste, kaj jih povzroča, preiskave, katere se vidi, zdravljenje- 5 načinov: spontano izločenje, perkutano drobljenje, izventelesno drobljenje, laparoskopsko, klasičen poseg). Kateri se topijo v alkalnem seču, najpogostejši vzroki, kako bi lahko povezali motnje delovanja obščitnic tudi s stomatologijo- trde zobne obloge.
2. Poškodbe glave, predvsem obraza. O poškodbah nevrokranija sem (laično) povedala samo na hitro, da moramo takega človeka obdržat na opazovanju, da so lahko krvavitve subduralne in epiduralne. Potem sva se preselila na obraz. Priporočam, da si prebereš prispevek v zvezku "Zbornik predavanj XXXVI. podiplomskega tečaja kirurgije, ki je sicer učbenik za mafo). Tam je na straneh 43-62 zelo jedrnato in razumljivo opisano vse, kar moraš vedet. Samo Smrkoljeva kirurgija je zdaleč premalo!!).
3. Poškodbe ramenskega obroča- spet bolj na splošno- da poznamo izpahe, zvine in zlome, katere kosti se lahko zlomijo, kako jih fiksiramo, imobilizacija- znaki: bolečina, ne more dvignit roke nivo ramena. Poleg tega: na kaj lahko posumimo pri zlomu nadlahtnice pri starejših ljudeh? Osteoporoza- ali pa patološki zlom. Predvsem tumor ledvic značilno zaseva v nadlahtnico!
4. Akutni abdomen- vzroki, znaki (to je lepo opisano v knjigi). Zanimivo podvprašanje: kje boli ruptura želodca in zakaj. Čeprav se vsebina izlije navzdol, jo zadrži omentum, bolečina pa je dostikrat prisotna v levi rami in ne v mezogastriju, kot bi pričakovali. Zakaj: v želodcu je zrak, ki gre ob perforaciji navzgor-do prepone. To oživčuje n. frenikus (odkod sem to povlekla, ne vem- ampak hvala moji podzavesti :) ), ki ima potek tudi mimo rame. In zaradi draženja prepone boli leva rama.
Pri akutnem abdomnu ne pozabit vzrokov v ženskih rodilih, ki so intraperitonealno. V knjigi to sicer ni omenjeno, ampak vzrok je lahko torzija ovarija, izvenmaternična nosečnost, endometrioza.
5. Hematurija- prek 80 krvavitev je iz spodnjih sečil (naštej, odkod). Mlade ženske- vnetje mehurja, starejše- obvezno preiskave, sum na malignom!! Krvavitev iz zg. sečil- tumorji, kamni. Kakšni so tumorji ledvic, kateri so tumorji mehurja- kar na široko sva zastavila :)
6. Opekline- delitev, ocena površine. Kakšna je PP (tekočine, pazimo, da se na podhladi, da ne izgublja preveč tekočin, vzpostavimo proste dih. poti,...) kaj naredijo na oddelku, kako se razvijajo opekline.
7. KRG izrednih razmer, triaža- kaj je to, kako delimo poškodovance. Potres -značilne poškodbe- zmečkanine, na kaj je treba bit pozoren pri kompartment sindromu. Pri zmečkanini so mišice slabo prekrvavljene, zato nekrotizirajo (vsaj del), pri čemer se sprošča mioglobin. Ta lahko zamaši ledvične tubule in čez dva ali tri dni pride do odpovedi ledvic.

Profesor je prijazen, korekten, moj izpit je trajal kakšno uro in pol. Nisva postala ravno najboljša kolega, ampak je bilo vseeno bolj v smislu debate. Ocena pa prav dobra :)
Srečno vsem, ki vas še čaka.