Ustna vprašanja - doc.Koršič

Izpit poteka kot že omenjeno v 5. nadstropju KCLJ ob 8.00. Izpraševalec najprej dodeli bolnika, za katerega mi je dal 30 minut, da naredim hitro usmerjeno anamnezo in usmerjen status. Imela sem bolnika s hernijo diska lumbalno, po operaciji. Bil je brez kakršnih koli nevroloških izpadov. Nato sva se dobila v seminarju, kjer je potekal ustni del. Kot že omenjeno, se pogovor snema na diktafon (da lahko takoj preveri, če pride do kakšne nejasnosti, na koncu pa ta pogovor izbriše). Moja vprašanja:
-predstavitev bolnika (ali je nujna operacija, kaj je urgentno pri herniji diska)
-zlomi stegnenice (predvsem ga zanima, kaj je glavni problem, ne visoko/nizko energetske poškodbe, ampak da če gre za zlom diafize, potem to zelo krvavi, človek pade v hemoragični šok.... pafi mehanizmi, siecer ne v detajle, ampak obožuje pafi)
-poškodbe jeter (ni važno, da so tope in ostre, ampak želi slišati, da so jetra parenhimski organ, ki je bogato prekrvavljen, v kapsuli, ki je oživčena, in če pride do poškodbe, močno zakrvavijo, boli pa samo ovojnica). Tukaj me je spraševal še o poškodbah vranice, zakaj je nevarno (mladi, ker je hematopoetski organ) zakaj je nočemo odstaniti (vloga pri imunosti in pri otrocih hematopoeza)
-krvavitve v predelu lobanje - govorila sem samo o epi/subduralnem hematomu (iz česa izvira, kaj je bolj nevarno, kje je večja smrtnost, klinična slika, zakaj se tako kaže...), zraven sva obdelala še hidrocefalus in povišan IKT ter možganski edem.
-akutni abdomen (opredelitev, kirurški/ginekološki/internistični, od vsakega par primerov, kaj je problem, kako delimo kirurške, mehanizem šoka pri krvavitvah v trebušno votlino, perforacijah, apendicitis- klinično, kaj je problem, s čim zamenjamo - ginekološki AA)
-opekline (agens, globina, površina, kaj je problem - edem, utesnitev, motnje dihanja, odpoved ledvic, okužbe... pa mal mehanizmi prestopov tekočin...)
-ugriz kače, kako ukrepamo, kaj če pade bolnik v šok
Ko sliši, kar ga zanima, sprašuje naprej. Ko vidi, da vsaj približno razumeš, prevzame besedo in še sam pove kakšno zanimivost.