Ustna vprašanja - prof. Veselko

Žijo!

Evo, tukaj je moja izkušnja z ustnega izpita pri prof. Veselku!

Naj najprej povem, da nisem imela ne praktičnega izpita v mali operacijski, pa tut pacienta mi ni dal. Kar se tiče rentgenskih slik - jih je kar nekaj časa iskal, no, pol je našel neko mapo od fanta, ki je padel s kolesom in mi rekel, kaj lahko pričakujem pri pregledu. Okey, mal me je zmedel, saj sem mislila, da mi bo vsaj anamnezo prebral. NO, in pol začnem neki naštevat, pa rečem, da bi blo vseen fajn kaj več vedet od tega fanta. Pol mi je le prebral anamnezo in status (šlo je za poškodbo glave) in nato me je okol tega precej spraševal. Katere preiskave naredimo takoj pri poškodbah glave (CT, RTG hrbtenice - cervikotorakalni predel - položaj plavalca in prehod med glavo in cervikalno hrbtenico - odontoidna projekcija),možne poškodbe lobanje, posledice, GCS, preiskave, kako lahko po CTju sklepamo na možganski edem (kontuzije možganov), načini zdravljenja možganskega edema, merejenje IKT, prognoza (baje je pri mladih s poškodbo glave izhod precej bolj nepredvidljiv kot pri starejših). NO, to je bilo to.
Naslednje vprašanje je bilo ZLOM GLEŽNJA. Pač sm mu naštela tipe po AO klasifikaciji, zdravljenje, mehanizem poškodbe - ok, s tem je bil zadovoljen. Pol je pa vprašal še Maisonneuvov zlom in mehanizem poškodbe. Valda sm kr neki trokirala - nism še slišala za to, ampak dobr, sej te vodi, sam ti tut fejt "pike" odbiva. ;-)
Nato me je vprašal še POŠKODBE ŽIL - ARTERIJe in APENDICITIS.

NO, to je to. Travmo sprašuje res podrobno. KEr sem v prejšnjih prispevkih videla, da dost podrobno sprašuje koleno, sem se ga učila res u nulo, a na koncu nisem iz tega dobila niti enega vprašanja - na žalost. Tut o kolku ni bilo ne duha ne sluha.

Je pa drgač profesor ful vredu, prijazen, sproščen, nič ne zafrkava,... Mal me je zmotilo to, ker je zašel pri temah iz travme v take pordobnosti, ki jih ni ne v knjigi, seminarjih,... Celo par člankov sem si sprintala iz travme - sam pol itak nikamor ne prideš z učenjem. Itak se je ful težko učit stvari oz. tehnike op, ki jih nisi videl.

Ampak, kOneckoncev, jaz sem bila z oceno zadovoljna - tut če ni bla ravno visoka, zato ker 1.-me kirurgija ne zanima, 2.mi je bilo jasno, da tistih podrobnosti itak nism mogla znat in 3.mi je blo važno, da sem končno prilezla do konca faksa ;-)). TIsti, ki pa vas kirurgija oz. sploh travma zanimata, boste pa itak raztural!

Uglavnem, upam, da se boste z mojega prispevka kej znašl in si z njim vsaj malo pomagal pri učenju in predvsem, da vas ne bo zafrustrilal ;-).

Srečno!!!