Ustna vprašanja - dr. Kmetec

Tukej je še moja izkušnje z ustnega izpita pri dr. Kmetcu...
Najprej sem ga čakala pb. 45min, ker je bil v operacijski, ko pa je prišel, je bil že takoj ful prijazen in mi povedal, da mi bo dal pacienta, nato pa se bova pogovorila. Za pacienta sem mela 15 min, kar se mi je zdelo ful malo, sm se je na koncu izkazalo, da je še to preveč.:) Gospod je bil sta 39 let, brez drugih bolezni in je takoj tut sam povedal, da ma ledvične kamne. Vmes je prof. še enkrat prišel v ambulanto in me vprašal, če sem že dajala urinca in če bi enga dala. Sm rekla da lahko, ampak mi ni blo najbolj jasno, al me hoče malo kontrolirat, pa mi dat neki praktičnega za nardit, al enostavno on ni mel časa. No, na koncu se je izkazalo, da je blo tole ta zadnje. :))
Pol sm šla k njemu v kabinet, mu na kratko povedala status in anamnezo pacienta in me je že začel spraševat o ledvičnih kamnih. Kaj bi pri temu pacientu najprej nardila, kateri so vzroki nastanka kamnov, katere poznamo. Zakaj nastanejo uratni (moten metabolizem purinov, ti so predvsem v mesu-drobovini), kok jih zdravimo (topni so v alkalnem urinu, zato vplivamo na pH urina in jih tako stopimo). Kaj vse vidiš v urinu (poleg kristalov in sedimetnov, tut eritrocite in levkocite).
2. vpr.: Moj seminar: plevralni izlivi in bolezni mediastinuma
3: akutni abdomen-
Katera stanja so pogosta, ki vodijo v akut.abd, kako bi pomislila na rupturo želodca, al pa na vnetje slepiča. Kaj bi lahko naredila kot družinska zdravnica, če pride tak pacient k tebi (klinično ga fajn pregledaš in oceniš, če je napotiteev na IPP nujna, al lahko malo počaka, pa nadomeščat lahko tekočine pri šokiranem). Na vsak način hoče slišat še tut neki o ektopični nosečnosti. Vprašal me je namreč na katero stanje moraš pomislit pri krvavitvi v trebušno votlino in pri komu posebej? Pol mi je potegnilo, da na ženske in ektopično nosečnost.
4. akutni skrotum-
Tist seminar, ki je na netu. Sm pazi, kr je za tisto rupturo abd. aorte pa peritonitis, ki se kažeta pr odprtem processussu vaginalis reku, da to pa ni res, da on tega v življenju ni vidu. In sem mu rekla, da v seminarju sigurno tako piše. :) Pol pa me je še neki o kilah spraševal.
5. ileus:
pri paralitičnem je hotu slišat še zastrupitve, pa sm rekla s svincem in pol se več nisem spomnila, pa mi je povedal da tut s talijem. Kaj lahko pri pacientih z ileusom narediš pred operacijo-lahko jim daš klizmo in nazogastrično sodo.
6. zlomi hrbtenice-
Govorila sm o tisti razdelitvi na stabilne in nestabilne po McAffeyu, kej več se pa nisem več spomnila. Sm pol sm še malo o 1. pomoči nakladala, da mormo pomislit na te poškodbe in pazit pri transportu in reanimaciji. Pa ni hotu kej dost več.
7. kirurgija v izrednih razmerah:
kar veš- sm kr dolgo nakladala, pa je na koncu sm dodal, da pri poškodbah z orožjem z visoko začetno hitrostjo tok al tok nimaš več kej dost delat, kr so to bolj al manj smrtne poškodbe.
Na koncu je reku: "Sej ste kr znali," mi vzel index, notri napisal ocenco in odpujsala sem srečna domov. :)