Ustna vprašanja - prof. Dolenc

Izpit sem imela 1 teden prej kot sem imela prvotni datum, ker mi je profesor prestavil iz neznanega razloga. 1. dan mi je takoj povedal, da se bo njegova operacija zavlekla, tko da nej na ustni izpit pridem naslednji dan, mi je pa dal enga pacienta za pregledat.
Naslednji dan sm po parih urah čakanja pršla na vrsto za ustni del. Najprej me je nadrl, zakaj še nisem šla pacienta pogledat - zapomnite se, da morte pogledat pacienta tud naslednji dan, če je bil vmes operiran!! Sam ustni del je trajal prbližno 2 uri in pol. Profesor je bil najprej precej živčen, nič kej prijazen za pogovarjat, po kšni uri se je pa mal sprostil, tko da je bil izpit malo bolj človeški. Vprašanja so bla večinoma njegova klasična.
1. o pacientu, k je mel recidivni hemangiopericitom v parieto-okcipitalnem delu
2. sekvenca dogajanj pri inkarcerirani ingvinalni kili - kle je pomembno predvsem to, da se dogajanje začne na področju ven, šele potem se retrogradno razširi na arterije!
3. mallet finger - kako pride do tega (prst je iztegnjen, potem pa prleti npr. žoga in ga flektira, zato pride do ABRUPCIJE!), pri kom (košarkaši in odbojkaši), kaj nardiš (v PIP flektiraš, zato da lahko v DIP HIPERekstendiras!)
4. najpogosteje zlomljena kost v zapestju - skafoid, kdaj se zlomi, kaj boli (anatomska tobačnica, super če poznate tud francoski izraz), kaj nardiš če rtg ne pokaže zloma (delaš se, kot da je zlom in nato kontroliraš čez 1 teden)
5. imobilizacija
6. kako ločiš med izpahom rame in zlomom v tem področju
7. infektivni vzrok neboleče hematurije - tbc
8. koliko je bezgavk v telesu - okrog 1000, od tega največ v vratu, ker je to vstopno mesto v telo
9. povezava med karcinomom želodca in eno točno določeno bezgavko - leva supraklavikularna bezgavka pri razširjenem ca želodca
10. kako ravnaš pr izpahu rame, kakšen je položaj inferiorno izpahnjene rame in kako to naravnaš - mi je pokazal sliko, ampak še zmer ne razumem čist dobr...
Na koncu me je vprašal, kako bi sama sebe ocenila oz. kolk mam občutek da dejansko znam, ne samo to kolk sm pokazala na izpitu. Mi je dal super oceno, kljub temu da sm bla na začetku prepričana da me bo vrgu... Ampak res je NUJNO, da si pogledate njegova stara vprašanja!!
Pa veliko sreče ;)