Ustna vprašanja - prof. Veselko

Še moje izkušnje..
Je prijazen, te lepo sprejme in te mal vpraša, kje si kaj bil na vajah ipd. Potem ti da neke rtg slike in moraš povedat, kje vidiš kaj-tu sem imel zlom vratu stegnenice (zlomi, lomne poke, kaj pomeni katero zasenčenje-kjer pride do zasuka glavice, so tudi zasenčenja mal drugačna..) Kar zelo podrobno, sploh, ker me je zadnjič že poslal domov,zaradi tega pa še rtg hrbtenice, in kaj so vse strukture, kateri odrastki teles.. Potem razdelitev zl vratu stegn. po Gardenu in Pauwelsu (kaj kateri pomeni), sproti še nekaj o psevdoartrozi. Kako zdraviš takšne zlome (osteosinteza,endproteze-poglej, kdaj katero). Kakšna je razlika med delno in popolno endoprotezo (pri slednji nadomestiš obe sklepni površini,pri prvi le eno). DHS-fora tega je, da ma en del v stegnenici, ki je cevast, na drugega (ki gre skozi to cev) pa je pritrjen kostni fragment-glavica, ki zaradi sile težnosti telesa pritiska sklepni površini skupaj (ko stojiš oz se gibaš, ustvarjaš dinamično kompresijo). Nevem, če sm napiso najbolj razumljivo, sam tak sm ga razumel..
Pol karcinom mehurja:mal poveš, kaj to je, razdelitev (vprašo me je, zakaj prehodni), TNM (vse stopnje T!), kako ugotavljaš limfogeno zasevanje, diagnostika (poleg vseh je hotel slišat še transrektalni UZ), prognoza..
Anevrizma aorte: vrste, razdelitev (prirojene (npr Marfan), pridobljene (ateroskleroza,AH), travmatske), poudarek na zadnjih , kdaj nastanejo(prometne!), mehanizem nastanka (deceleracijske pošk) in kje v poteku aorte. Tu sm reko, da na arkusu,zakaj?, ker je največ žil, ki izhajajo, zaradi oblike in ker je vpeta z ligamentom in se potem tu natrga..pol me je še vpr o sestavi žile (intima, media, adv.) in pa disekantne an..

Tak no, ni velik vpr, sam iz tistih pa hoče kr velik slišat, pa sej ko te vodi, je še kr ok, sam pol včasih čaka prav na spec izraz. Drugač pa priporočam dobr pregled rtg slik, s pripadajočo anatomsko osnovo. Upam, da vam bo tole mal v pomoč, pa še povezava od ene kr priročne strani. Srečno

http://www.med-ed.virginia.edu/courses/rad/ext/